Christelijke Muziek & Concertagenda

In ille tempore (Collegium Musicum Amsterdam) Amsterdam, Noord-Holland


Naam:
In ille tempore (Collegium Musicum Amsterdam)
Datum:
27 januari 2019

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
15:15u - 16:15u
Omschrijving:

In samenwerking met de jaarlijks terugkerende serie Couleur Vocale in de Waalse kerk Amsterdam, brengt Collegium Musicum Amsterdam een programma waarin de rijke muziek van Giaches de Wert (1535-1596) volop aandacht krijgt.

In de 16e eeuw hebben veel componisten verhalen uit het Evangelie van muziek voorzien. Hierbij hebben ze zich afgevraagd: wat streef ik met mijn muziek eigenlijk na? De verstaanbaarheid van de tekst of de muzikale verbeelding ervan? Gaat het om de functie van het gezang binnen de liturgie of gaat het om de emotie van de boodschap?

Grootmeester in het genre evangeliemotet is Giaches de Wert, tijdgenoot van Palestrina en leraar van Monteverdi. Zoals zoveel van zijn streekgenoten was ook hij op jonge leeftijd al in Italië te vinden. Het grootste deel van zijn leven was hij in dienst van de familie Gonzaga in Modena en Mantua. Hertog Guglielmo Gonzaga gaf componisten opdrachten om Evangelieteksten van muziek te voorzien. Zo ontstond het genre evangeliemotet. In het oeuvre van de Wert vind je een perfecte combinatie van de prachtig geconstrueerde, aloude polyfone stijl met de nieuwste ontwikkelingen in de beeldrijke madrigaalkunst. Hij zet de prima prattica, de oude praktijk, in één compositie naast de seconda prattica, de nieuwe praktijk.

Het programma In illo tempore geeft een beeld van De Wert’s kwaliteiten als muzikaal verhalenverteller. Twee categorieën teksten komen aan de orde: dramatische gebeurtenissen die verteld worden over het leven van Jezus én lessen die Jezus aan zijn leerlingen heeft geleerd. De laatste staan aan begin en eind van het programma.

Adres:
Walenpleintje 159
Postcode:
1012JZ
Plaats:
Amsterdam (Boek overnachting in Amsterdam)
Dagje uit in Amsterdam | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor

Uitvoerenden:
Collegium Musicum Amsterdam onder leiding van Anthony Zielhorst

Entreeprijs:
€ 16,00


Internetadres:
http://www.collegiummusicumamsterdam.nl
Email adres:
collegiummusicumamsterdam apenstaartje gmail.com
Meer concerten:
Alle concerten van Collegium Musicum Amsterdam.

Kaarten:
http://www.klassiekemuziek.nl/e/12538

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2019-01-04 13:43:05

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.