Christelijke Muziek & Concertagenda

Nieuwjaarsconcert Gert van Hoef Nijkerk, Gelderland


Naam:
Nieuwjaarsconcert Gert van Hoef
Datum:
5 januari 2019

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - u

Omschrijving:

Gert van Hoef begint het concert met eigen koraalmuziek: een liedbewerking over Vrede van God. Een sfeervolle koraalmeditatie, waarin hij de tijd neemt om het liedthema naar voren te brengen en toe te werken naar een krachtig koraal, om weer in verstilling te eindigen.

Na deze opening volgt muziek uit de barok. Van Johann Sebastian Bach (1685-1750) eerst de bekende Badinerie uit Orkestsuite 2 (BWV 1067). Vervolgens de majestueuze Toccata in F (BWV 540), waarbij Van Hoefs uitvoering onwillekeurig doet denken aan de beroemde versie van Feike Asma in de Oude Kerk van Amsterdam.

De Sarabande uit Suite in d-minor van Georg Frideric Handel (1685-1759) is een typisch werk voor deze Engelse componist: een terugkerend thema wordt uitgewerkt in een aantal variaties. Hiermee kan de organist verschillende klanken van het orgel laten horen. Het werk is oorspronkelijk geschreven voor een strijkorkest.

Na deze klassieke werken wordt het middendeel van het programma gevormd door twee koraalbewerkingen. Van Feike Asma (1912-1984) klinkt Er ruist langs de wolken en van Klaas Jan Mulder (1936-2008) Fantasie en koraal Psalm 48:

Het vervolg bestaat uit twee werken van componisten uit de romantische stijlperiode. Van de Duitser Joseph Gabriel Rheinberger (1839-1901) klinkt het Riposo uit 'Twaalf karakterstukken'. Daarna komt de bekende Dodenmars en Engelenzang (Marche funèbre et chant séraphique) van Alexandre Guilmant (1837-1911).

Van Hoef zet hierna een improvisatie over het kerstlied Es ist ein Ros entsprungen op het programma.

Van de Finse Jean Sibelius (1865-1957) klinkt Finlandia, een symfonisch gedicht dat uit vaderlandsliefde geschreven werd. Van het laatste deel is de melodie ook bekend van het lied 'Ik bouw op U'. Vervolgens speelt de organist Hope: een stuk van de Zuid-Koreaanse pianist Yiruma (1978). In de orgelversie vallen de mooie melodielijnen en de op- en afbouwende registratie op.

Het slot van het concert is de Fantasie alle Marcia over het Wilhelmus van Jan Zwart (1877-1937). In deze marsachtige koraalbewerking over ons volkslied zijn de regels van Psalm 134: 3 verwerkt: Dat 's HEEREN zegen op u daal'. Met deze tekst in ons achterhoofd besluiten we het concert met samenzang van het Wilhelmus vers 1 en 6.

Adres:
Holkerstraat 1
Postcode:
3861CC
Plaats:
Nijkerk (Boek overnachting in Nijkerk)
Dagje uit in Nijkerk | Activiteiten Gelderland

Provincie:
Gelderland

Thema:
Anders
Soort:
Orgel (meer orgelconcerten)
Uitvoering:
Solist(en)

Uitvoerenden:
Gert van Hoef

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt

Internetadres:
https://www.orgelnijkerk.nl/
Meer concerten:
Alle concerten van Gert van Hoef.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2018-12-30 13:55:59

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.