Christelijke Muziek & Concertagenda

Lessons and Carols Utrecht, Utrecht


Naam:
Lessons and Carols
Datum:
20 december 2018

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:15u - 21:30u
Omschrijving:

Op donderdag 20 december 2018 organiseert Kamerkoor Cantiago traditiegetrouw een ‘Festival of Lessons and Carols’ in de Jacobikerk. Daarmee levert het koor een bijdrage aan een lange, uit Engeland afkomstige traditie.

In 1880 introduceerde de bisschop van Truro, Edward White Benson, op Kerstavond een nieuwe liturgie. Volgens sommige bronnen organiseerde hij in een houten schuur een speciale dienst met als doel de mannen uit de pub te houden. Andere bronnen zeggen dat het ging om een reguliere dienst in een houten gebouw dat vanwege de bouwvallige staat van de officiële parochiekerk als tijdelijke kathedraal fungeerde.

De nieuwe liturgie van Benson werd door de Anglicaanse Kerk overgenomen en maakte ook binnen de Rooms-Katholieke en de Lutherse Kerk haar opwachting. Nog steeds worden in Engeland op Kerstavond op veel plaatsen Festivals georganiseerd, zoals – dit jaar voor de 100e achtereenvolgende keer! – in Cambridge door het beroemde King’s College Choir. Ook in veel kerken buiten Engeland is deze traditie op of rond Kerstavond overgenomen, al is de vorm van de diensten verschillend.

Donderdag 20 december wordt in de Jacobikerk het verhaal van de geboorte van Jezus en de aanloop daarnaartoe volgens Engels gebruik verteld door middel van koor- en samenzang en een aantal Bijbellezingen. Cantiago zingt muziek van onder meer John Rutter (Jesus Child)), Sergei Rachmaninov (Bogoroditse Devo) en Morten Lauridsen (O magnum mysterium).

Jacobi-organist Gerrit Christiaan de Gier begeleidt de koor- en samenzang, de muzikale leiding is in handen van dirigent Herman Mussche.

De avond begint om 20.15 uur, de deuren van de kerk gaan om 19.45 uur open. De toegang is vrij, wel wordt van de bezoekers een vrijwillige gift gevraagd ter dekking van de gemaakte kosten. Na afloop is er gelegenheid voor ontmoeting, onder het genot van warme chocolademelk en glühwein. Cantiago verwelkomt u graag op 20 december in de Jacobikerk!

Adres:
St Jacobsstraat 171
Postcode:
3511 BP
Plaats:
Utrecht (Boek overnachting in Utrecht)
Dagje uit in Utrecht | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Choral Evensong (meer Choral Evensong)
Uitvoering:
Ko(o)r(en) en Samenzang


Entreeprijs:
Gratis
Speciale actie:
http://cantiago.nl/lessonsandcarols/


Internetadres:
http://www.cantiago.nl
Email adres:
kamerkoorcantiago apenstaartje gmail.com
Meer concerten:
Alle concerten van Cantiago.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2018-12-15 14:40:41

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar