Christelijke Muziek & Concertagenda

Kerstconcert door Musica Temprana Groningen, Groningen


Naam:
Kerstconcert door Musica Temprana
Datum:
22 december 2018

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - 21:30u

Omschrijving:

Música Temprana presenteert in december de concertserie Muy hermosa es María – De Codex Ibarra. Het ensemble, onder leiding van Adrián Rodríguez Van der Spoel, is al jaren toonaangevend in het ontsluiten van Latijns-Amerikaanse barokmuziek. Na de concertseries met muziek uit onder andere Peru, staat nu het kerstconcert met sprankelende barokmuziek uit Ecuador centraal en dan met name muziek geschreven vanuit het vrouwelijk perspectief of traditioneel uitgevoerd door vrouwen. Het concert vindt plaats in Groningen op 22 december. Aanvang 20:00 uur.

Quito, de hoofdstad van Ecuador, kende rond 1700 een bruisend muziekleven. In de stad Ibarra, hoog in de Andes gelegen, werd enkele jaren geleden een manuscript ontdekt dat eeuwenlang ongeopend was gebleven. Deze Codex Ibarra werd tussen 1680 en 1730 samengesteld en bevat zogenaamde villancicos; parels van Latijns-Amerikaanse polyfone vocale muziek. De religieuze teksten – met veel verwijzingen naar het dagelijks leven - werden geschreven en uitgevoerd door de zusters van de congregatie van de Onbevlekte Ontvangenis. Musici uit Quito kregen de opdracht om er muziek op te componeren. Slechts enkele namen van deze componisten zijn overgeleverd, waaronder Manuel Blasco en Joseph Hortuño. De muzikale structuur van de villancicos lijkt erg op die van de Italiaanse madrigaal. Artistiek leider Adrián Rodríguez Van der Spoel bewerkte ze voor het barokinstrumentarium van zijn ensemble. Het repertoire wordt aangevuld met traditionele (volks)liedjes die oorspronkelijk werden gezongen door vrouwen tijdens het dagelijks werk en die op hun beurt dikwijls religieuze metaforen bevatten. En zo grijpt het kerstprogramma van Muy hermosa es María (‘Maria is heel erg mooi’) prachtig ineen.

Adres:
Akerkhof 2
Postcode:
9711JB
Plaats:
Groningen (Boek overnachting in Groningen)
Dagje uit in Groningen | Activiteiten Groningen

Provincie:
Groningen

Thema:
Kerst
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Zang en instrument

Uitvoerenden:
Musica Temprana o.l.v. Adrían Rodríguez Van der Spoel

Entreeprijs:
€ 25,00


Internetadres:
http://www.musicatemprana.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Musica Temprana.

Kaarten:
https://www.musicaantiquanova.nl/?product=musica-temprana-2

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2018-12-06 11:07:15

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar