Christelijke Muziek & Concertagenda

Gezonden Metten van Lebuinus Deventer, Overijssel


Naam:
Gezonden Metten van Lebuinus
Datum:
18 november 2018

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16:30u - 17:30u
Omschrijving:

Unieke uitvoering van de Gezongen Metten van Lebuinus

Op zondag 18 november 2018 wordt een uniek concert gegeven waarbij Schola Cantorum Karolus Magnus uit Nijmegen de Metten van Lebuinus uitvoeren. Deze unieke uitvoering vindt plaats in onze prachtige Lebuinuskerk en past geheel in de viering van Deventer 1250 jaar.

De missie van Lebuinus in Deventer en omgeving om er het geloof te verkondigen duurde maar vijf jaar. Toch heeft zijn bekeringswerk zo’n grote impact gehad voor de stad dat hij al spoedig de patroonheilige van Deventer werd. In de 11e eeuw werd zijn gebeente overgebracht naar de toen pas gebouwde Lebuinuskerk. Voor die gelegenheid is het officie van St.-Lebuïnus gecomponeerd. Daarvan zijn de Metten het indrukwekkendste gedeelte. Ze staan opgetekend in het 12e-eeuwse Antiphonale van Utrecht.

De van oorsprong nachtelijke gezangen van de monniken in de kloosters worden “metten” genoemd. Ze heten ook wel “nocturnen”, dat nachtwaken betekent. Van alle gebedsuren in de kloosters duren de metten het langst. Ze bestaan uit drie nocturnen. Elke nocturne bestaat uit psalmen, antifonen, responsories en lezingen. De metten beginnen met een openingsgezang (invitatorium) en een hymne, en eindigen met het “Te Deum”.

Stan Hollaardt, dirigent van de Schola Cantorum Karolus Magnus, heeft het handschrift op vierkante gregoriaanse noten gezet en het ritme van de gezangen erbij genoteerd. Onder zijn leiding zijn de Metten in verkorte versie ingestudeerd. Het concert wordt georganiseerd door Stichting Lebuinusconcerten. Mis deze kans niet en kom voor deze unieke uitvoering naar de magistrale Lebuinuskerk!

18 november 16.30 - 17.30 uur in de Lebuinuskerk
€ 12,50 per persoon. Kaarten verkrijgbaar via www.lebuinuskerk.nl

Adres:
Grote Kerkhof 38
Postcode:
7411 KV
Plaats:
Deventer (Boek overnachting in Deventer)
Dagje uit in Deventer | Activiteiten Overijssel

Provincie:
Overijssel

Thema:
Anders
Soort:
Gregoriaans (meer Gregoriaans)
Uitvoering:
Koor
Doelgroep:
Volwassenen

Uitvoerenden:
Schola Carolus Kantorum Magnus

Entreeprijs:
€ 12,50

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt

Internetadres:
http://www.lebuinuskerk.nl
Email adres:
concerten apenstaartje lebuinuskerk.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Schola Cantorum Karolus Magnus.

Kaarten:
www.lebuinuskerk.nl

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2018-11-03 17:16:09

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar