Christelijke Muziek & Concertagenda

Zomeravondmuziek in de Bavo: Bach, Bach en Biber Haarlem, Noord-Holland


Naam:
Zomeravondmuziek in de Bavo: Bach, Bach en Biber
Datum:
2 september 2018

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19:00u - 20:00u
Omschrijving:

Op zondag 2 september wordt in de Grote of St. Bavokerk om 19:00 uur een Bachconcert uitgevoerd door Anton Pauw (orgel) en Anneke van Haaften (viool).

In dit concert staan werken van Bach en Biber centraal. Anneke van Haaften (onder andere violiste bij de Nederlandse Bachvereniging) speelt twee delen uit Bachs’ derde sonate voor vioolsolo, BWV 1005: Adagio & Fuga. Het thema van de monumentale fuga is gebaseerd op het koraal 'Komm heili-ger Geist, Herre Gott'. Daarnaast speelt Anneke ook een werk van een andere componist: de Passacaglia (Rozenkranz-sonata) van de Oostenrijker Heinrich Ignaz Franz Biber (1644-1704).
Dit al even grootschalige stuk sluit mooi aan bij Bachs Passacaglia BWV 582 voor orgel. Daarnaast klinken er diverse koraalbewerkingen. Het totale programma duurt een uur.

Anneke bespeelt een Hendrik Jacobs viool uit 1699. Ze zegt hierover: ‘Hoewel ik eigenlijk vind dat ik nog een keer een echte barokviool zou moeten hebben en daar bij vlagen ook naar op zoek ben, leggen alle violen die ik tot nu toe geprobeerd heb, het af bij mijn Jacobs….’
Johann Sebastiaan Bach heeft verder geen introductie nodig, maar wie was Heinrich Ignaz Franz Biber eigenlijk? In ieder geval was hij een voorbeeld voor Mozart. Van zijn vader Leopold moest de jonge Mozart maar eens goed luisteren naar de muziek van Biber, want van hem viel veel te leren. Heinrich Franz Ignaz von Biber, die vijftig jaar vóór Bach leefde, kan je zonder overdrijven de opmerkelijkste en de avontuurlijkste componist van de tweede helft der zeventiende eeuw noemen.
Goed beschouwd was hij de Jimmy Hendrix of John Cage van zijn tijd, omdat hij in zijn muziek dingen deed die niemand nog had gedaan, of misschien zelfs zou hebben overwogen. Zijn virtuositeit op de viool was ongekend, voor zijn tijd en ook voor de onze. Dit combineerde hij met een experimenteerdrift die minstens even opvallend is. Met zijn vioolkunsten zorgde Biber er ook nog eens voor, dat zijn sociale status snel toenam. Na huismusicus voor de bisschop van Olmütz te zijn geweest, werd hij achtereenvolgens werknemer van de aartsbisschop van Salzburg en kapelmeester voor Keizer Leopold I.
Biber schreef zowel instrumentale als vocale muziek, met als hoogtepunten respectievelijk de Rozenkrans-sonates en de Missa Salisburgensis. Het eerste werk laat zowel Bibers’ virtuositeit als compositiekunst en diepgang horen; het tweede werk (met mega-bezetting) toont tot wat voor grootse werken Biber in staat was.

19:00 uur 2 september Grote of St. Bavokerk, Bachconcert met Anton Pauw (orgel) en Anneke van Haaften (viool). Toegang vrij (vrijwillige bijdrage)

Adres:
Grote of St. Bavokerk Haarlem
Postcode:
2011RD
Plaats:
Haarlem (Boek overnachting in Haarlem)
Dagje uit in Haarlem | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Klassiek
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Anton Pauw (orgel) en Anneke van Haaften (viool)

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis


Internetadres:
http://www.bavo.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Zomeravondmuziek in de Bavo.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2018-08-24 08:33:42

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.