Christelijke Muziek & Concertagenda

Oude Bavo Cantorij zingt werk van Gounod Haarlem, Noord-Holland


Naam:
Oude Bavo Cantorij zingt werk van Gounod
Datum:
8 juli 2018

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19:00u - 20:00u
Omschrijving:

In de serie ’Zomeravondmuziek in de Bavo’ is het op 8 juli de beurt aan de Oude Bavo Cantorij van de Grote of St. Bavokerk. De cantorij voert op die avond (aanvang 19:00 uur) muziek uit van één componist: de Fransman Charles Gounod.

Gounod in 1818 geboren, precies 200 jaar geleden dus. Zijn oeuvre is zeer omvangrijk en omvat alle soorten muziek, voor het theater, de concertzaal en de kerk. Daaronder is in elk geval één wereldhit, het beroemde Ave Maria, of beter: hij improviseerde het. De geschiedenis is als volgt: bij een gelegenheid speelde Gounod het eerste Preludium uit Bachs Wohltemperierte Klavier en verzon er ter plekke al zingend een melodie bij. Zijn aanstaande schoonvader schreef die melodie later op, waarna het stuk werd uitgegeven (Méditation sur le Premier Prélude de Piano de S. Bach), niet voor zangstem, maar in de bezetting viool, piano en harmonium. Later verscheen het in een versie met zangstem op een Frans gedicht en nog weer later met de (Latijnse) tekst van het Ave Maria. Alles met goedkeuring van Gounod zelf, die er uiteraard niet armer van werd. In deze vesper klinkt het opnieuw voor viool, gespeeld door Suzanne Groot.

De cantorij begint met het Miserere (psalm 51) voor twee koren, solokwartet en orgel. Het is geënt op het psalmodiërend reciteren van de psalmtekst. Waar protestanten de psalmen hebben omge-werkt tot coupletliederen op rijm, houdt de Rooms-katholieke (en ook de Anglicaanse) traditie vast aan het reciteren van de onberijmde psalmtekst op vaste formules. Gounod voegt hier een hele dramatiek van donkere harmonieën en een orgelbegeleiding aan toe tot een grootschalige compositie.
Gounod geldt als degene die Frankrijk heeft verlost van de, muzikaal gezien dan, Duitse overheersing. Evengoed keek hij over de grenzen heen. Zijn Evening Service (Magnificat en Nunc dimittis) is onvervalst Engels, en op bestelling geschreven.

Behalve Gounod's verjaardag viert de cantorij deze avond het 30-jarig bestaan. Reden dus om te trakteren, niet alleen op muziek, maar ook op een glas na afloop. U bent hiervoor van harte uitgenodigd. We stellen het zeer op prijs dit feestje met de aanwezigen te delen.

De vesper begint om 19.00 uur. Toegang vrij (vrijwillige bijdrage)
Uitvoerenden: Oude Bavo Cantorij o.l.v. Anton Pauw
Henny Heikens: orgel en harmonium
Suzanne Groot: viool

Adres:
Grote of St. Bavokerk Haarlem
Postcode:
2011RD
Plaats:
Haarlem (Boek overnachting in Haarlem)
Dagje uit in Haarlem | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor en Orgel

Uitvoerenden:
Oude Bavo Cantorij onder leiding van Anton Pauw en Henny Heikens (orgel en harmonium) en Suzanne Groot (viool)

Entreeprijs kinderen:
Gratis


Internetadres:
http://www.bavo.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Zomeravondmuziek in de Bavo.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2018-06-29 09:57:21

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar