Christelijke Muziek & Concertagenda

Zomeravondmuziek in de Bavo met Ensemble Quadrivium en vioolsolisten Haarlem, Noord-Holland


Naam:
Zomeravondmuziek in de Bavo met Ensemble Quadrivium en vioolsolisten
Datum:
17 juni 2018

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19:00u - 19:45u
Omschrijving:

Op zondag 17 juni wordt in de Grote of St. Bavokerk een bijzondere vesper uitgevoerd met het Ensemble Quadrivium en vioolsolisten Esther Visser en Daniel Boothe. Uitgevoerd worden werken van Rovetta en Monteverdi.

Giovanni Rovetta begon zijn muzikale loopbaan als jongenssopraan in de San Marco (Venetië). Hij werkte daar van 1615 tot 1617 als lid van het orkest. In november 1626 werd hij tot vicekapelmees-ter benoemd. Dirigent in die tijd was Claudio Monteverdi, die Rovetta de fijne kneepjes van het dirigentschap leerde. Rovetta, ook wel "Signor Rueti" genoemd, nam de positie van Monteverdi in 1644 over en behield deze functie tot zijn dood in 1668. De invloed van Monteverdi is in veel com-posities van Rovetta te horen. Een belangrijke impuls voor de carrière van Rovetta was een op-dracht die de Franse ambassadeur in Venetië aan hem gaf in 1638: Rovetta kreeg de opdracht een muziekstuk te componeren voor de geboorte van de Franse kroonprins Lodewijk XIV. Vervolgens publiceerde hij zijn muziekcollectie Messa, e Salmi concertati dat twaalf psalmen en een Magnificat bevat.

Claudio Giovanni Antonio Monteverdi (Cremona, 15 mei 1567 – Venetië, 29 november 1643) was een Italiaans componist, dirigent en oorspronkelijk ook werkzaam als violist en zanger. Zijn werk markeert de overgang van renaissance- naar barokmuziek. Hij was een groot en in zijn tijd geëerd musicus. Na een lange periode van vergetelheid wordt hij nu weer volop uitgevoerd. De door Monteverdi geschreven opera's worden algemeen erkend als de onmiskenbare hoogtepunten, waar-mee de canon van de Westerse opera begint.

Deze vesper wordt uitgevoerd door het Ensemble Quadrivium. Quadrivium is een ensemble dat zich specialiseert in het repertoire uit de Lage Landen uit de veertiende en vijftiende eeuw. Deze geraffineerde en complexe muziek wordt tot leven gebracht met behulp van een uniek instrumen-tarium. Het ensemble staat onder leiding van de tenor Guido Groenland, die aan de conservatoria van Den Haag en Maastricht solozang en opera studeerde.

Solisten zijn Esther Visser en Daniel Boothe. Esther Visser is een Nederlandse violiste, gespecialiseerd in historische uitvoeringspraktijk. Direct na het behalen van haar Bachelor of Music (Bmus) in Nederland, werd zij uitgenodigd om haar studie voort te zeten aan de Franz Liszt Academie in Bud-apest waar ze een postgraduate programma van drie jaar volgde bij professor Vilmos Szabadi. Tegelijkertijd deed ze een tweejarige specialisatie, ‘Formation Superieur’, bij het Orchestre des Champs-Elysées in Frankrijk.

Zondag 17 juni 19:00 uur Grote of St. Bavokerk Ensemble Quadrivium o.l.v. Guido Groenland; Esther visser en Daniel Boothe, viool; werken van Rovetta en Monteverdi. Toegang vrij (vrijwillige bijdrage van € 5,00)

Adres:
Grote of St. Bavokerk, Haarlem
Postcode:
2011RD
Plaats:
Haarlem (Boek overnachting in Haarlem)
Dagje uit in Haarlem | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Speciale dienst
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)

Uitvoerenden:
Ensemble Quadrivium o.l.v. Guido Groenland; Esther visser en Daniel Boothe, viool

Entreeprijs:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt

Internetadres:
http://www.bavo.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Zomeravondmuziek in deBavo.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2018-06-09 18:55:28

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar