Christelijke Muziek & Concertagenda

Capella Groningen: Renaissance - Wedergeboorte van oude muziek Anloo, Drenthe


Naam:
Capella Groningen: Renaissance - Wedergeboorte van oude muziek
Datum:
9 juni 2018

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16:30u - u
Omschrijving:

Hoe zou een componist als Purcell zijn muzikale ideeën vormgeven als hij in de 20e eeuw had geleefd? Wat voor harmonieën zou Bach geschreven hebben als hij Schönberg en Messiaen had gekend? Dat zullen we nooit weten. Maar dat de muziek van de oude meesters een prachtig uitgangspunt biedt voor moderne composities bewijst Capella Groningen in het programma 'Renaissance'. Eeuwenoude muziek wordt uitgevoerd in nieuwe bewerkingen en beleeft zo als het ware een wedergeboorte in de moderne tijd.

De bewerkingen zijn van noordelijke componisten en passen in de klankrijke Scandinavische koortraditie. Van het beroemde Immortal Bach van Knut Nysted tot Hear my prayer van Purcell/Sandström.

De oude componisten konden waarschijnlijk niet vermoeden dat hun muziek eeuwen later nog zo actueel zou zijn. Omdat indertijd vooral werk van levende componisten werd uitgevoerd, werd het overlijden van een componist als een groot verlies voor de muziekwereld gezien. Als contrast met de nieuwe bewerkingen worden in dit programma 'déplorations' gezongen: klaagliederen van renaissancecomponisten over de dood van een overleden collega. Van de oudst overgeleverde déploration, Armes amours van Francois Andrieu, tot het beroemde Nymphes des Bois van Josquin Desprez. Zo komt de sterfelijkheid van de componisten tegenover de onsterfelijkheid van hun muziek te staan.

Klarinettist/saxofonist Michael Moore zal de contrasterende stukken op het programma door improvisaties met elkaar verbinden. Daarnaast zal hij bij enkele van de klaagzangen ook improviserend samen met het koor optreden.

Het jaarlijkse zomerconcert is voor Capella Groningen een gelegenheid het publiek te verrassen met een bijzonder programma, waarin het koor zich van een heel andere kant laat zien dan bij de concerten door het jaar heen. Ook dit concert kan een unieke ervaring zijn voor iedereen met nieuwsgierige oren, maar geeft tegelijk genoeg te herkennen voor liefhebbers van traditionele oude muziek.

Kaarten reserveren op reserveringen@capellagroningen.nl of 050 3095698.

Toegang: aan de zaal € 14; bij reservering € 12; jonger dan 12 jaar gratis; tot 18 jaar & studenten tot 25 jaar (collegekaart) € 5

Adres:
Magnuskerk, Kerkbrink 1
Postcode:
9467 PH
Plaats:
Anloo (Boek overnachting in Anloo)
Dagje uit in Anloo | Activiteiten Drenthe

Provincie:
Drenthe

Thema:
Anders
Soort:
A Capella (meer a capella optredens)
Uitvoering:
Koor


Entreeprijs volwassenen:
€ 14,00
Entreeprijs kinderen:
€ 5,00


Internetadres:
http://www.capellagroningen.nl/
Email adres:
reserveringen apenstaartje capellagroningen.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Capella Groningen.
Telefoon:
050 3095698


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2018-05-11 12:54:40

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.