Christelijke Muziek & Concertagenda

Herdenkingsconcert Smilde Smilde, Drenthe


Naam:
Herdenkingsconcert Smilde
Datum:
28 april 2018

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20u - 00u
Omschrijving:

Ook dit jaar worden er in Drenthe en Friesland weer enkele Herdenkingsconcerten gehouden. Uitgevoerd wordt het Requiem van Duruflé door het Concertkoor & -Orkest Drenthe onder leiding van dirigent Hoite Pruiksma met als vocale solisten Netty Otter en Martijn Sanders en als organist Erwin Wiersinga.
De Concerten worden al gehouden sinds 2010 en hebben tot doel om stil te blijven staan bij de slachtoffers waar dan ook ter wereld van conflicten zoals het Landelijk 4 mei comité (www.4en5mei.nl) omschrijft.
Nu 2018 tot het jaar van het verzet is benoemd, wordt er door NBA, in samenwerking met de plaatselijke 4 en 5 mei comite’s, stichtingen Stolpersteine en Bevrijdingsfestival Drenthe aandacht besteed aan gevallen verzetshelden. Voorafgaand aan de optredens willen we een familielid van een of meerdere personen die op een Stolpersteine staan, een memoriam laten uitspreken. Want een mens is pas vergeten, als wij de naam niet meer weten.

Ter ondersteuning van de herdenkingen is er dit jaar voor gekozen om het requiem van Maurice Duruflé ten gehore te brengen. Maurice Duruflé (1902 – 1975) was componist, organist en leerling van Paul Dukas (1865-1935) en Louis Vierne (1870-1937).
Het Requiem (1947), net na de 2e wereldoorlog voltooid, is een bewerking van orgelstukken uit een suite die de componist baseerde op de melodieën uit de gregoriaanse dodenmis.
Er bestaan drie versies van dit Requiem: één voor koor, soli en orgel, een versie voor koor, soli en groot symfonie orkest en een derde versie voor koor, soli en kamerorkest met orgel uit 1961. Deze intieme, ingetogen maar ook expressieve versie wordt uitgevoerd.
Dit Requiem is een troostrijk requiem en straalt berusting en vertrouwen uit en door gebruik te maken van de oeroude gregoriaanse melodieën ook een besef van dat het leven eindig is, een cyclus van generatie op generatie.

Daarnaast voert de beroemde organist Erwin Wiersinga twee Franse orgelwerken uit. Als eerste het Prelude uit Suite Opus 5, eveneens van Maurice Duruflé. Na het Requiem speelt hij Litanies, een stuk van Jehan Alain (1911-1940). Hij overleed in dienst van het Franse leger.

De optredens zullen worden verzorgd door Concertkoor en -orkest Drenthe onder leiding van artistiek leider Hoite Pruiksma. Erwin Wiersinga begeleidt samen met het orkest op het kerkorgel en de solopartijen worden gezongen door Netty Otter, mezzosopraan en Martijn Sanders, bariton.

Dit concert wordt ook uitgevoerd op 29 april in Zuidlaren (in de Laarkerk om 20:00), op 1 mei in Leeuwarden (in het Koepeltheater om 20:00), op 3 mei in Coevorden (in de Hervormde Kerk om 20:00) en op 4 mei in Hoogeveen (in de Hoofdstraatkerk om 21:00).

Entree:
Volwassene € 15,- (aan de kassa € 17,50)
Jongeren tot 18 jaar en studenten (tegen overlegging van collegekaart) 8 euro, alleen aan de kassa;

Deze concerten worden elk jaar zeer goed bezocht. Het is raadzaam van te voren te reserveren. Dit kan via www.nederlandsebachacademie.nl. Indien besteld via de mail (info@nederlandsebachacademie.nl) of telefonisch 0592-200009 dienen de kaarten vooraf betaald te worden op rekeningnummer NL95RABO0144648237 t.n.v. de Nederlandse Bach Academie o.v.v. naam en concertlocatie. Er liggen dan kaarten voor u klaar op uw naam bij de kassa.

Adres:
Koningin Wilheminalaan 1
Postcode:
9422 EG
Plaats:
Smilde (Boek overnachting in Smilde)
Dagje uit in Smilde | Activiteiten Drenthe

Provincie:
Drenthe

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)

Uitvoerenden:
Dit concert wordt ook uitgevoerd op 29 april in Zuidlaren (in de Laarkerk om 20:00), op 1 mei in Leeuwarden (in het Koepeltheater om 20:00), op 3 mei in Coevorden (in de Hervormde Kerk om 20:00) en op 4 mei in Hoogeveen (in de Hoofdstraatkerk om 21:00).

Entreeprijs volwassenen:
€ 17,50
Entreeprijs kinderen:
€ 8,00


Internetadres:
http://www.nederlandsebachacademie.nl/herdenkingsconcerten-2018/
Email adres:
info apenstaartje nederlandsebachacademie.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Nederlandse Bach Academie.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2018-04-16 17:32:23

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar