Christelijke Muziek & Concertagenda

Concert voor Koor van Alfred Schnittke Utrecht, Utrecht


Naam:
Concert voor Koor van Alfred Schnittke
Datum:
23 maart 2018

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - 22:00u
https://www.youtube.com/watch?v=tNNYdmwLwKM
Omschrijving:

Concert voor Koor van Alfred Schnittke
door Musica Vocale en het Oost-Nederlands Kamerkoor
Het Oost-Nederlands Kamerkoor en Musica Vocale organiseren samen een concert op vrijdag 23 maart a.s. in de Pieterskerk te Utrecht. De aanvang is om 20:00 uur. Op het programma staan werken van Alfred Schnittke, Georgy Sviridov en Arvo Pärt. Hoofdmoot van deze concerten is het monumentale Concert voor Koor van Alfred Schnittke (1934-1998).
De beide koren staan onder leiding van Rob Vermeulen en zijn elkaars gelijke voor wat betreft klankkleur, koorcultuur en niveau. Beide koren werkten in het verleden al vaker samen, onder meer in 2009 met Beethovens Missa Solemnis, begeleid door Het Gelders Orkest. In 2011 verzorgden beide koren al eerder een drietal uitvoeringen van het Concert voor Koor van Schnittke, waarbij één in Beiroet op het vermaarde Al Bustan Festival.
Het Concert voor Koor wordt gezien als een absoluut hoogtepunt van de 20e-eeuwse koormuziek. In het begin van zijn carrière schreef Schnittke vooral avantgardistische muziek, die door de Sovjet-overheid met argwaan werd bekeken. In de jaren ’70 keerde hij terug naar een ogenschijnlijk conventionele muziekstijl, die hij vermengde met zijn eigen muzikale identiteit. Zo is de muziek van het Concert voor Koor sterk gerelateerd aan de traditionele Russisch-orthodoxe koormuziek. Maar Schnittke voegde daar wel prachtige dissonanten aan toe. De teksten baseerde hij op gebeden van de Armeense monnik Gregor van Narek (951–1003). Over het compositieproces zei Schnittke: “Ik schreef muziek die werd opgeroepen door de tekst, het was niet de muziek die ik wilde schrijven”. Het resulteerde in een tijdloos werk, zowel groots als intiem, zowel aangrijpend als hemels.
Naast Schnittke’s Concert voor Koor hoort u onder meer de melancholieke Hymnes aan het Vaderland van Georgy Sviridov, en van Arvo Pärt worden enkele cruciale delen uit de Kanon Pokajanen uitgevoerd, óók al zo’n meesterwerk uit de koorliteratuur. Met minimale middelen creëerde Pärt in deze muziek een geraffineerd spel tussen spanning en ontspanning, zwakheid en kracht. Soms overweldigend, dan weer subtiel en ingetogen, waarbij de introductie van één nieuwe noot een wereld van verschil maakt. Het stuk komt tot een troostrijk einde met het lieflijke ‘Gebed na de Kanon’.
Meer informatie over dit concert vindt u op de websites: www.oostnederlandskamerkoor.nl en www.musicavocale.nl

Adres:
Pieterskerk, Pieterskerkhof 5
Postcode:
3512 JR
Plaats:
Utrecht (Boek overnachting in Utrecht)
Dagje uit in Utrecht | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Musica Vocale uit Wageningen en het Oost-Nederlands Kamerkoor uit Doetinchem.

Entreeprijs volwassenen:
€ 15,00
Entreeprijs kinderen:
€ 10,00


Internetadres:
http://www.oostnederlandskamerkoor.nl
Email adres:
secretaris apenstaartje oostnederlandskamerkoor.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Het Oost-Nederlands Kamerkoor o.l.v. Rob Vermeulen.
Telefoon:
06-12411572

Kaarten:
https://www.cangotickets.com/pieterskerkconcerten/

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2018-03-18 19:56:46

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar