Christelijke Muziek & Concertagenda

Songs from the New World (Serie Couleur Vocale 2018) Amsterdam, Noord-Holland


Naam:
Songs from the New World (Serie Couleur Vocale 2018)
Datum:
21 april 2018

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:15u - 22:00u
Omschrijving:

Photonen Vocaal Ensemble zingt in de Waalse Kerk in het kader van de korenserie Couleur Vocale "Songs from the New World", een gevarieerd a capella-programma met muziek uit de VS. Behalve naar composities van Copland en Barber kan de luisteraar uitkijken naar werk van hedendaagse componisten die momenteel furore maken, zoals Whitacre, Lang en Gjeilo, en enkele spirituals.

Programma:
Aaron Copland (1900-1990) – Four motets (1921)
Samuel Barber (1910-1981) – To be sung on the water
Ola Gjeilo (1978-) – Unicornis Captivatur
Ola Gjeilo - Northern Lights
Eric Whitacre (1970-) – Three Flower Songs
– I hide myself
– With a lily in your hand
– Go, lovely rose
Stephen Paulus (1949-2014) – The road home
David Lang (1957) – Oh Graveyard (lay this body down)
Spiritual – Lay this body down (arr. Jeroen Spitteler)
Spiritual – Steal away to Jesus (arr. Ken Burton)
Spiritual – Put on the armour of the Lord (arr. Ken Burton)

Over het programma:
Net als Europa kent Noord-Amerika een bruisende koortraditie, die zich behalve in kerken en concertzalen ook op colleges en universiteiten afspeelt. De laatste jaren hebben verschillende hedendaagse componisten ook hier het repertoire verrijkt, zoals Eric Whitacre. Van hem brengt Photonen de minder bekende Three Flower Songs, de eerste werken die Whitacre componeerde, nog tijdens zijn studie. De poëtische teksten van Emily Dickinson, Federico García Lorca en de 17de eeuwse Engelse dichter Edmund Waller dateren uit zeer verschillende perioden, maar Whitacres transparante toonzetting creëert een magisch klinkende eenheid.

Waar in onze streken de oude muziek voor componisten een belangrijke inspiratiebron vormt, geldt dat in de VS daarnaast ook voor populaire en lichte muziek. Componist Stephen Paulus is daarvan een voorbeeld, van wie The road home op het programma staat. Van de in Noorwegen geboren maar al geruime tijd in de VS werkzame Ola Gjeilo zingt Photonen Unicornis Captivatur. Gjeilo schreef deze levendige compositie op een intrigerende, liturgische maar ook sprookjesachtige Latijnse tekst uit de late middeleeuwen, die werd gevonden in een Zwitsers klooster (Codex Engelberg). Ook van Gjeilo klinkt Northern Lights.

Een heel eigen inspiratiebron in de VS vormen natuurlijk de spirituals. Photonen zingt Steal away to Jesus en Put on the armour of the Lord in een spannend arrangement voor kamerkoor door Ken Burton. Speciaal voor dit concert arrangeerde Jeroen Spitteler de spiritual Lay this body down. Dezelfde spiritual diende David Lang als inspiratiebron voor zijn compositie Oh Graveyard.

Uiteraard ontbreken de grote meesters van de Amerikaanse koormuziek niet: Four Motets van Aaron Copland, die hij als jonge componist schreef in 1921, tijdens zijn studie in Parijs bij Nadia Boulanger, vormen een hoogtepunt uit de koortraditie. Het relatief onbekende To be sung on the water van Samuel Barber is daarbij een prachtige, meditatieve aanvulling.

Met Songs from the New World brengt Photonen een fraai programma met a capella Amerikaanse koorwerken uit de 20ste en de 21ste eeuw.Dit concert is onderdeel van Couleur Vocale 2018. Couleur Vocale is een concertserie van de Waalse Kerk dat zich specifiek richt op de beste kamerkoren en vocale ensembles uit (de regio) Amsterdam. Om deze koren facilitair en publicitair een steun in de rug te geven - en 'en passant' onze positie als podium voor vocale muziek verder versterken - slaan wij de handen ineen met deze concertreeks. In het seizoen 2018 laten 10 deelnemers in evenveel concerten zien wat zij in huis hebben.

Adres:
De Waalse Kerk - Walenpleintje 159
Postcode:
1012 JZ
Plaats:
Amsterdam (Boek overnachting in Amsterdam)
Dagje uit in Amsterdam | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor


Entreeprijs:
€ 16,00

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Invalidentoilet:
Ja

Internetadres:
https://www.dewaalsekerk.nl/agenda/2017-2018/photonen/song-from-the-new-world/
Email adres:
info apenstaartje dewaalsekerk.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Photonen Vocaal Ensemble.
Telefoon:
0206232074


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2018-03-07 11:44:04

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar