Christelijke Muziek & Concertagenda

Thomas Tallis (Spem in alium, 11-stemmig) door Cappella Gabrieli Rotterdam, Zuid-Holland


Naam:
Thomas Tallis (Spem in alium, 11-stemmig) door Cappella Gabrieli
Datum:
8 april 2018

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
15:00u - 16:30u
Omschrijving:

Cappella Gabrieli wijdt zijn programma dit keer geheel aan Thomas Tallis. De aanleiding om dit nu te doen is het recent verschijnen van twee bijzondere edities van zijn werk: een reconstructie van een buitengewoon fraai en zeer uitgebreid motet en de daarop gebaseerde mis, Salve Intemerata, en een prachtige bewerking van het 40-stemmige motet Spem in alium.

Van het motet Salve Intemerata is het boek met de tenorpartij verloren gegaan. Gelukkig is de ontbrekende partij inmiddels gereconstrueerd, zodat het weer ten gehore kan worden gebracht in combinatie met de eveneens 5-stemmige mis die Tallis op dit motet baseerde.

Spem in alium is naast de Lamentations misschien wel Tallis' beroemdste werk, natuurlijk niet in de laatste plaats door de bezetting: 8 vijfstemmige koren, 40 stemmen in totaal. Helaas is dat tegelijk ook vaak het enige dat men over dit werk weet te melden. Dat het ook een meesterlijke en uiterst geraffineerde compositie is, blijft meestal uit het zicht.
Voor Mick Swithinbank was dit de aanleiding om een kamermuzikale bewerking van dit geweldige stuk te maken: 40 stemmen werden er 11. Toch klinken alle noten en daarmee ook de structuur en bijzondere effecten die Tallis bij deze tekst bedacht heeft.

Cappella Gabrieli staat onder leiding van Maarten Michielsen.

Adres:
Eendrachtskapel Eendrachtsstraat 95 Rotterdam
Postcode:
3012 XH
Plaats:
Rotterdam (Boek overnachting in Rotterdam)
Dagje uit in Rotterdam | Activiteiten Zuid-Holland

Provincie:
Zuid-Holland

Thema:
Anders
Soort:
A Capella (meer a capella optredens)
Uitvoering:
Koor


Entreeprijs:
€ 17,50


Internetadres:
http://www.cappellagabrieli.nl
Email adres:
info apenstaartje cappellagabrieli.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Cappella Gabrieli.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2018-02-11 16:51:04

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar