Christelijke Muziek & Concertagenda

Bachs Johannes Passion Middelburg, Zeeland


Naam:
Bachs Johannes Passion
Datum:
16 maart 2018

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19:30u - u
Omschrijving:

De Johannes Passion was Bachs baanbrekende eersteling. In Bachs tijd had nog niemand passiemuziek geschreven met zo’n lengte, heftigheid en muzikale- en psychologische diepgang. Letterlijk ‘ongehoorde’ muziek op bijzondere locaties.
De Johannes Passion doet een groot appel op het medelijden van de luisteraar. Johannes is dan ook meer de filosoof die alles in een kader plaatst van wat er is voorspeld en hoe het leven van Jezus daarin zijn loop moet hebben. Hier staat niet de lijdensweg van Jezus voorop, maar diens koningschap. Bach laat ons de gemoedstoestand van het haatdragende volk, de huichelachtige Schriftgeleerden, de onverschillige soldaten en plagerige omstanders intens voelen.
In het tweede deel lijkt de Johannes in een stroomversnelling te komen. Het resulteert in een van de spannendste episoden uit de muziekgeschiedenis waarin het koraal ‘Durch dein Gefängnis, Gottes Sohn’ een sleutelpositie heeft. De intense toonzetting van de rechtszaak onderbreekt Bach met een sereen arioso voor de bas en een lange aria voor de tenor als episode van rust en inkeer. Na het statige slotkoor ‘Ruht wohl, ihr heiligen Gebeine’ voegt Bach nog een koraal toe ‘Lass dein lieb Engelein’. Hierin staat Bachs eigen levenseinde centraal. Een lied, zonder voorspel, zonder naspel, dat melodisch naar een prachtige climax klimt als de laatste twee regels klinken.

Voor aanvang van een concert organiseert Dutch Baroque regelmatig een inleiding. Op deze manier kunt u nader kennismaken met bijvoorbeeld het thema van het concert, meer horen over de componist, de geschiedenis van een stuk of de werkwijze van de componist. De inleiding op de Johannes Passion is bij de entreeprijs inbegrepen en wordt verzorgd door Arie de Bruijn.
vr 16 maart, 19:30 uur
Oostkerk, Middelburg

Adres:
Oostkerkplein 1
Postcode:
4331TL
Plaats:
Middelburg (Boek overnachting in Middelburg)
Dagje uit in Middelburg | Activiteiten Zeeland

Provincie:
Zeeland

Thema:
Pasen
Soort:
Oratorium (meer Oratorium)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Onder leiding van Gerard de Wit spelen de muzikanten van Dutch Baroque Orchestra zoveel mogelijk op authentieke instrumenten! Dutch Baroque Vocal Consort is een semiprofessioneel kamerkoor, waarbij een juiste balans tussen tekstuele helderheid en interpretatieve flexibiliteit voorop staat. De sopraan Lissa Meyvis, de alt Oscar Verhaar, de tenor Raphael Hohn en Drew Santini en David Visser als bas nemen de solistenrollen op zich. De Johannes Passion van Dutch Baroque: een bijzondere luisterervaring.

Entreeprijs volwassenen:
€ 25,00
Entreeprijs kinderen:
Gratis


Internetadres:
https://www.dutchbaroque.nl/product/johannes-passion-2/
Email adres:
pr apenstaartje dutchbaroque.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Dutch Baroque Vocal Consort & Orchestra.
Telefoon:
0031624682288

Kaarten:
https://www.dutchbaroque.nl/product/johannes-passion-2/

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2018-01-23 12:07:34

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar