Christelijke Muziek & Concertagenda

Capella Groningen - Steen en Muur Middelstum, Groningen


Naam:
Capella Groningen - Steen en Muur
Datum:
11 maart 2018

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
15:00u - u
Omschrijving:

Onder leiding van gastdirigent Adrián Rodríguez Van der Spoel brengt Capella Groningen een bijzonder programma met werk van 16e-eeuwse voornamelijk Spaanse en Italiaanse componisten rondom de thema’s Steniging en Verwoesting. Zware thema’s, maar getoonzet in aangrijpende en indrukwekkende treurmuziek, en passend in de tijd voor Pasen.

In de vieringen van martelaren had de verering van de heilige Stefanus een speciale plek, gezien het grote aantal composities, vooral in de 16e eeuw. Stefanus geldt als de eerste martelaar van het christendom. Hij werd, zo vertelt het bijbelboek Handelingen, gestenigd na in Jeruzalem de hogepriester en de oudsten te hebben beschuldigd van de moord op de Messias. Over dit thema wordt uitgevoerd: het motet Lapidabant Stephanum van Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525 – 1594), delen uit de Missa Lapidabant Stephanum (gebaseerd op Palestrina’s motet) van Pedro Ruimonte (1565 – 1627), het motet Stephanus servus dei van Jacquet de Mantua (1483 – 1559), en de hymne Deus tuum van de onbekende Italiaanse componist Giovanni Mateo Asola (1524? – 1609).

Het tweede deel van het programma bestaat grotendeels uit delen uit Lamentaties van Jeremia van Pedro Ruimonte. De klaagliederen van de profeet Jeremia vertellen over de verwoesting van Jeruzalem door de Babyloniërs, het wegvoeren van de mannen als slaven en het achterblijven van vrouwen en kinderen, armen en ouden van dagen. Uitgevoerd worden Lamentatie Feria V Lectio I en Lamentatie Sabbatho Sancto Lectio III. Naast Victoria, Guerrero en Morales is Ruimonte de vierde parel van Spaanse polyfonie. Het programma wordt besloten met het verstilde motet Bow thine ear, O Lord van William Byrd (ca1543 – ca1623), wat ook verhaalt over de verwoesting van Jeruzalem.

Toegang: aan de kerk € 14; voorverkoop/reservering € 12; jonger dan 12 jaar gratis / tot 18 jaar en studenten (collegekaart) € 5.

Kaarten reserveren op reserveringen@capellagroningen.nl of telefoon 0503095698

Adres:
Hippolytuskerk, Concordiaplein 1
Postcode:
9991 BB
Plaats:
Middelstum (Boek overnachting in Middelstum)
Dagje uit in Middelstum | Activiteiten Groningen

Provincie:
Groningen

Thema:
Anders
Soort:
A Capella (meer a capella optredens)
Uitvoering:
Koor


Entreeprijs volwassenen:
€ 14,00
Entreeprijs kinderen:
€ 5,00


Internetadres:
http://www.capellagroningen.nl
Email adres:
reserveringen apenstaartje capellagroningen.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Capella Groningen.
Telefoon:
0503095698


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2018-01-20 16:29:57

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar