Christelijke Muziek & Concertagenda

Kerstconcert "Zij hoorden een nieuw lied" Wijchen, Gelderland


Naam:
Kerstconcert "Zij hoorden een nieuw lied"
Datum:
6 januari 2018

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - 21:20u
https://youtu.be/bphrKpa90Ec
Omschrijving:

'Zij hoorden een nieuw lied': in deze voorstelling gaan we uit van de herders. Zij hoorden immers als eersten de boodschap van de engelen.

Wat weten we eigenlijk over de herders? Hein schrijft het volgende:

De herdertjes lagen bij nachte... Herdertjes?

 In de tijd van Christus’ geboorte waren herders absoluut geen lieve jongens. Ze werden veracht en buitengesloten, leefden aan de rand van de samenleving. Ze worden in één adem genoemd met tollenaars, woekeraars, gokkers en marskramers. “Vertrouw ze niet en koop niets van ze, geen wol of melk, want misschien hebben ze die wel gestolen.’’

 In het kerstconcert 2016/2017 rekent Carmina Ludens af met het romantische beeld van de herders. Het zijn verschoppelingen, bang voor ‘die anderen’ door wie ze als uitschot worden behandeld. Maar uitgerekend zij krijgen van een engel te horen: ”Er is iemand die naar jullie omziet. Er is een kind geboren dat voor jullie een redder zal zijn.’’

 In onze voorstelling klinkt dat goede nieuws met de stralende muziek van Heinrich Schütz. Liederen van Bach, Charpentier en Praetorius laten daarop de verbazing en ontroering van de herders horen. Ze weten zich als mens gezien, durven naar buiten te treden en verkondigen wat hun overkomen is.

 Het zicht op de toekomst tekent zich af. Eens zal dit kind zelf een herder zijn voor mensen die worden uitgekotst en gediscrimineerd: lammen en blinden, dieven en collaborateurs, melaatsen, prostituées. ‘He shall feed his flock’, ‘Hij zal zijn kudde weiden’ wordt er gezongen met de ontroerende aria uit Händels Messiah.

 Een enthousiast kerst-danslied van Walton verklankt de vreugde daarover. Maar in het wiegelied ‘Shepherds cradle song’ klinkt ook de schrijnende zin: “Wrede mensen zullen je hangen aan een boom. Slaap dus, zolang het nog kan, slaap.” Toch overheerst de vreugde om deze bijzondere geboorte. Daarmee is immers de belofte meegegeven dat eens rechtvaardigheid en vrede zullen heersen op onze aarde.

Adres:
Oosterweg 2, H. Antonius abt kerk
Postcode:
6602HD
Plaats:
Wijchen (Boek overnachting in Wijchen)
Dagje uit in Wijchen | Activiteiten Gelderland

Provincie:
Gelderland

Thema:
Kerst
Soort:
A Capella (meer a capella optredens)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Carmina Ludens o.l.v. Hein Vrijdag

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis


Internetadres:
http://Www.carminaludens.nl
Email adres:
Info apenstaartje carminaludens.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Carmina Ludens.

Kaarten:
Mandje na afloop achter in de kerk

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2017-12-29 13:44:33

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar