Christelijke Muziek & Concertagenda

Orgelconcert door Leo van Doeselaar: Bach en Luther Groningen, Groningen


Naam:
Orgelconcert door Leo van Doeselaar: Bach en Luther
Datum:
2 december 2017

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - 21:30u
http://allofbach.com/nl/bwv/bwv-565/
Omschrijving:

Op zaterdagavond 2 december geeft Leo van Doeselaar een orgelconcert op het grote orgel van de Martinikerk met als thema Bach en Luther. Dit concert is onderdeel van de meerjarige serie ‘Bach in de Martinikerk’ waarin alle orgelmuziek van Bach wordt uitgevoerd in de Martinikerk.

Johann Sebastian Bach en Maarten Luther zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Dit jaar is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther met zijn 95 stellingen de reformatie begon, die leidde tot de scheuring binnen de westerse kerk en waaruit de protestantse kerk ontstond. Johann Sebastian Bach (1685-1750) is misschien wel de grootste protestantse componist en heeft zeer veel Lutherse kerkmuziek geschreven, dat nog steeds wordt uitgevoerd en gebruikt in erediensten tot op vandaag.

Leo van Doeselaar speelt meerdere koralen van Luther, getoonzet door Bach, waaronder Ein feste Burg ist unser Gott, maar ook grote fuga’s en praeludiums. Het wordt een afwisselend en boeiend concert op het prachtige Schnitger-orgel in de Martinikerk, dat zich bij uitstek leent voor deze muziek en zich in veel verschillende klankkleuren zal laten horen.

Leo van Doeselaar is een veelzijdig musicus; hij speelt orgel, piano en fortepiano. Hij is docent aan het conservatorium in Berlijn. Daarnaast geeft hij concerten in binnen- en buitenland en wordt hij veel gevraagd als jurylid en docent bij internationale orgelfestivals. Leo van Doeselaar is samen met Erwin Wiersinga titulair organist van de Martinikerk in Groningen. Daarnaast is hij organist van het Koninklijk Concertgebouworkest en de Nederlandse Bachvereniging.

Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is 10 euro. Dat is inclusief een glaasje wijn na afloop.

Voor aanvang van het orgelconcert is er een bijpassend carillonconcert op de Martinitoren door stadsbijaardier Auke de Boer. Een prima luisterplek hiervoor is op het Martinikerkhof.

Adres:
Martinikerk
Postcode:
9712JG
Plaats:
Groningen (Boek overnachting in Groningen)
Dagje uit in Groningen | Activiteiten Groningen

Provincie:
Groningen

Thema:
Anders
Soort:
Orgel (meer orgelconcerten)
Uitvoering:
Klassiek
Anders:
500 jaar reformatie; Bach & Luther

Uitvoerenden:
Leo van Doeselaar

Entreeprijs:
€ 10,00

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt

Internetadres:
http://www.martinikerk.nl
Email adres:
info apenstaartje martinikerk.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Leo van Doeselaar.
Telefoon:
0503111277


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2017-11-11 14:06:00

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.