Christelijke Muziek & Concertagenda

Kerstconcert Haags Barokgezelschap Scheveningen, Zuid-Holland


Naam:
Kerstconcert Haags Barokgezelschap
Datum:
15 december 2017

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - 22:00u
Omschrijving:

Een bijzonder Magnificat bij het Haags Barokgezelschap

Het Haags Barokgezelschap voert in Den Haag op vrijdag 15 december 2017 onder leiding van Gilles Michels drie geliefde werken van Johann Sebastian Bach uit, die alle verbonden zijn met de tijd rond Kerstmis: een bijzondere versie van het Magnificat, de cantate ‘Herz und Mund und Tat und Leben’ en deel drie van het Weihnachtsoratorium, ‘Herrscher des Himmels’. Samen vertellen deze werken het verhaal van Kerst: van de aankondiging van Jezus’ geboorte tot de aanbidding door de herders in de stal.

Dit jaar staat een bijzondere versie van het Magnificat met ingevoegde kerstliederen, ook wel lauden, op het programma. Het invoegen van lauden bij uitvoering tijdens de Kerstvespers was gebruikelijk in Leipzig gedurende de vroege 18e eeuw en vindt zijn oorsprong in de volkse traditie van het ‘Kindelwiegen’ (kindjewiegen). De traditie, die in de 14e eeuw begon als een ingelaste dialoog tussen Jozef en Maria, ontwikkelde zich tot een dramatisering waarbij het kerstverhaal verteld, bezongen en uitgebeeld werd. Uiteindelijk maakte het kerkbestuur daaraan een einde. Bachs Magnificat met lauden (1723) was de laatste compositie met lauden in een lange traditie.

Het Magnificat wordt ook wel de lofzang van Maria genoemd. Zij sprak deze uit bij een bezoek aan haar nicht Elisabet. Maria is was op dat moment zwanger van Jezus en Elisabet van Johannes de Doper, die het pad voor Jezus zou voorbereiden.

Naast het Magnificat wordt de cantate ‘Herz und Mund und Tat und Leben’ uitgevoerd, met daarin het bekende en geliefde koraal ‘Jesus bleibet meine Freude’. Deze cantate werd gezongen in de ochtenddienst op de kerkelijke feestdag Maria-Bezoek (op 2 juli), waarop men het bezoek van Maria aan Elisabet herdacht. Bach bewerkte voor die gelegenheid cantate 147a, die hij eerder had geschreven voor de vierde zondag van Advent. Bach componeerde waarschijnlijk ook de eerste versie van het Magnificat voor de vespers op Maria-Bezoek.

Het concert wordt besloten met het derde deel van Bachs welbekende Weihnachtsoratorium: ‘Herrscher des Himmels’. Deze cantate, geschreven voor derde kerstdag, beschrijft in vreugdevolle sfeer de tocht van de herders naar de stal en hun aanbidding van het kind.

Tickets zijn verkrijgbaar via:
De website van het Haags Barokgezelschap
Albersen Muziek, Valeriusstraat 12
Boekhandel Scheveningen, Keizerstraat 50
Bij beschikbaarheid losse verkoop op 15 december vanaf 19:00 u aan de deur

Adres:
Nieuwe Badkapel, Nieuwe Parklaan 90
Postcode:
2587 BV
Plaats:
Scheveningen (Boek overnachting in Scheveningen)
Dagje uit in Scheveningen | Activiteiten Zuid-Holland

Provincie:
Zuid-Holland

Thema:
Kerst
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Solisten: Wendy Roobol (sopraan), Anne-Marieke Evers (alt), Jan-Willem Schaafsma (tenor), Marcel Moester (bas)

Koor en orkest van het Haags Barokgezelschap
Dirigent: Gilles Michels

Entreeprijs volwassenen:
€ 25,00
Entreeprijs kinderen:
€ 25,00

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
ITS-symbool:
Nee
Invalidentoilet:
Ja

Internetadres:
http://www.haagsbarokgezelschap.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Het Haags Barokgezelschap.

Kaarten:
https://www.ticketkantoor.nl/shop/HBG

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2017-10-29 13:11:37

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar