Christelijke Muziek & Concertagenda

Via Crucis - de 14 staties van het kruis Den Haag, Zuid-Holland


Naam:
Via Crucis - de 14 staties van het kruis
Datum:
3 maart 2018

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:15u - 22:00u
Omschrijving:

Franz Liszt (1811-1886) voltooide zijn VIA CRUCIS in het voorjaar van 1879. Geïnspireerd door de kerkmuziek die hij als gelovig katholiek hoorde in de Romeinse Sint-Pieter schreef hij deze religieuze muziek als een imaginaire kruisweg voor solisten, koor en piano. Later maakte hij een versie met orgelbegeleiding. De teksten verzamelde Liszt uit diverse bronnen: de Latijnse hymne Vexilla regis, de evangeliën van Mattheus, Johannes en Lucas en de Maria-sequens Stabat Mater en twee Duitse kerkliederen (O Haupt voll Blut und Wunden en O Traurigkeit). De muziek laveert op de rand van traditionele tonaliteit en doet in de verte denken aan de gregoriaanse melodieën. Naast solo pianodelen komen er diverse vormen langs: solo, koorunisolo, koraal en mannen- en vrouwenkoor. Indrukwekkend is het geharmoniseerde koraal O Haupt voll Blut und Wunden dat na een sobere dolorosa inleiding klinkt in statie VI (Sancta Veronica). Deze meditatieve, haast 'lege' partituur bevat een melange van diverse stijlen (zoals invloeden van Palestrina en Bach), genres (pianosolo, koor, aria) en talen (Latijn, Hebreeuws, Duits).
Dit muzikale mozaïek wordt omlijst door drie kleinere werken, György Déak-Bardos' ELI!, ELI!, Knut Nystedts DIE SIEBEN WORTE AM KREUZ en Max Regers O TOD WIE BITTER BIST DU.

Adres:
Nieuwe Kerk, Spui 175
Postcode:
2511 BM
Plaats:
Den Haag (Boek overnachting in Den Haag)
Dagje uit in Den Haag | Activiteiten Zuid-Holland

Provincie:
Zuid-Holland

Thema:
Pasen
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Piano en zang
Doelgroep:
Volwassenen

Uitvoerenden:
Residentie Kamerkoor; Bethany Shepherd, sopraan; Hessel Vredeveldt, bariton; Erwin Rommert Weerstra, piano olv Jos Vermunt, dirigent.

Entreeprijs volwassenen:
€ 25,00
Entreeprijs kinderen:
€ 15,00

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Invalidentoilet:
Ja
Lift:
Ja

Internetadres:
http://www.bachensembles.nl
Email adres:
info apenstaartje bachensembles.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Residentie Bach Ensembles.
Telefoon:
070-7118979

Kaarten:
www.bachensembles.nl

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2017-07-05 14:08:04

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.