Christelijke Muziek & Concertagenda

Jubileumconcert Ars Musica Harderwijk, Gelderland


Naam:
Jubileumconcert Ars Musica
Datum:
6 oktober 2017

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20.00u - 22.00u
Omschrijving:

Mendelssohn en Brahms door Ars Musica

Felix Mendelssohn, de herontdekker van Bach, spiegelde zich in zijn Tweede Symfonie aan Beethovens Negende Symfonie: een lange orkestrale inleiding vormt de aanloop naar een grootschalige en feestelijke koorcompositie ter ere van de viering van vier eeuwen boekdrukkunst. ‘Lobgesang’ is volgens Mendelssohn een ‘universele lofzang op de woorden van de laatste psalm: Alles wat adem heeft, love de Heer’. Meditatief en mystiek, maar gaandeweg steeds extatischer. Muziek die ons, net als de boekdrukkunst, vanuit het donker naar het licht leidt. Op Robert Schumann maakte deze Tweede Symfonie een onuitwisbare indruk: het kwam hem voor als “ein Blick in einen Himmel Raffaelscher Madonnenaugen”.

Deze Tweede Symfonie is in werkelijkheid zijn laatste van zijn reeks symfonieën, ontstaan in 1840, zeven jaar voor zijn dood. Daarin laat de christen geworden jood zich nog eenmaal kennen als bewonderaar van de Duitse reformatiegeschiedenis. Net als eerder in zijn Reformationssymfonie (1829/30), zijn oratorium Paulus (1831/32) en talrijke op Luther-koralen gebaseerde koorwerken. Denk ook aan zijn spraakmakende uitvoering van Bachs Matthäus-Passion in 1829 in de Berlijnse Singakademie.

Waar Mendelssohn als één der allergrootsten van de vroege negentiende eeuw in Duitsland wordt gezien, wordt deze rol door Johannes Brahms ingevuld tijdens de tweede helft van die eeuw. We kennen Brahms als de man van het volkslied, de vier prachtige symfonieën en het indrukwekkende Ein deutsches Requiem. Bovendien was hij zeer sterk in het fabriceren van thema’s met variaties waarvoor hij vaak teruggreep op thema’s van eerdere componisten zoals Schumann, Händel en Paganini. Maar Brahms’ meest indrukwekkende variatiewerk zijn ongetwijfeld de Haydn Variaties opus 56 uit 1873 (Variationen über ein Thema von Joseph Haydn). Het thema is overigens niet van Haydn zelf. Tot op heden is het nog steeds een mysterie wie de auteur is van dit thema. Maar hoe dan ook is de variatiereeks van Brahms een majestueus bouwwerk boordevol energie, klankkleur en creativiteit.

Adres:
Grote Kerk, Kerkplein 1,
Postcode:
3841 EC
Plaats:
Harderwijk (Boek overnachting in Harderwijk)
Dagje uit in Harderwijk | Activiteiten Gelderland

Provincie:
Gelderland

Thema:
Jubileum
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)

Uitvoerenden:
Ars Musica Orkest
Ars Musica Concertkoor
Ars Musica Meisjeskoor

Johannette Zomer Sopraan
Margreet Rietveld Sopraan
Falco van Loon Tenor
Patrick van der Linden dirigent

Entreeprijs volwassenen:
€ 25,00
Entreeprijs kinderen:
Nog onbekend


Internetadres:
http://www.arsmusica.nl
Email adres:
info apenstaartje stichtingarsmusica.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Ars Musica.

Kaarten:
http://www.stichtingarsmusica.nl/concerten/mendelssohn-en-brahms-harderwijk/

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2017-06-30 23:46:16

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.