Christelijke Muziek & Concertagenda

Carmina Burana van C. Orff Veenendaal, Gelderland


Naam:
Carmina Burana van C. Orff
Datum:
16 december 2017

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - 22:15u
Omschrijving:

!CARMINA BURANA DOOR GOOG Een hele bijzondere productie door de scenische voorstelling van Carmina Burana
Het Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG) wil in december 2017 een integrale uitvoering geven van Carmina Burana van de componist Carl Orff realiseren. Een operakoor dat al sinds 1954 opera’s en muziektheater brengt op semiprofessioneel niveau. Het stuk is zeer geliefd bij de koren. Ondanks de sterke en overrompelende muzikale taal van Orff horen we echter meestal alleen concertante versies, zelden geënsceneerd. Dit in tegenstelling tot Orff’s eigen ideaal: een Bühnewerk creëren met een natuurlijke samenhang tussen muziek, beweging en beeld. Orff beoogde geen muziekdrama/opera in de traditionele zin. Er is geen drama met een plot, met ontwikkelingen in personages of gebeurtenissen. In zijn Carmina gaat het om de oerprincipes van het menselijk bestaan, zowel in de onderwerpen zelf als in de personen die er vertegenwoordigd zij. Archetypen dus, eeuwig op zoek naar het ultieme geluk, liefde, vrijheid. Aangestuurd door de sterke ritmische/metrische oerpulserende muziek van Orff, brengen ze ons die boodschappen waarmee wij ook alsmaar blijven worstelen. De uitvoeringskracht zal dan ook liggen op de uitvoerders zelf. Op de fysieke klank en beweging van de personenregie, in een sober maar krachtig Bühnebeeld met sterke belichtingen.
Kwaliteit verzekerd De artistieke en muzikale kwaliteit van deze productie is verzekerd met de ervaring en goede naam van regisseur Bernd Duenk en de bezielende leiding van dirigent Hans Lamers van het GOOG.
Wanneer en waar De uitvoering is gepland voor zaterdag 9 december in het Stadstheater Arnhem en zaterdag 16 december in Theater de Lampegiet, Veenendaal.
Voor wie De Carmina Burna
Het GOOG is een sterk, ervaren muziektheaterkoor met brede repertoirekennis. Zij kunnen de juiste lading geven aan het karakter van het stuk, dat meestal nogal onderkoelt blijft in concertante presentaties. Het GOOG biedt projectzangers de gelegenheid hun favoriete stuk nu eens in een theatrale setting uit te voeren.
Begeleiding De begeleiding is de versie met 2 vleugels en zes slagwerkers. Deze versie werd door Orff in 1956 extra uitgebracht om tegemoet te komen aan een wendbare en minder kostbare begeleidingsvorm. Muziekpedagoog Orff wist als geen ander dat deze versie een heel slagvaardige en doeltreffende was. Zijn muziek boet nauwelijks aan kracht in i.v.m. de grote orkestrale en biedt bovendien m.n. amateurs de gelegenheid het frequenter te kunnen uitvoeren.


Tijdens concert met muzikale begeleiding van pianist Chris Kok en Roland Aalbers.

Solostemmen/kinderkoor Orff schrijft drie solostemmen voor en een kinderkoor. (voor de medewerking van het kinderkoor zie bijdrage Véronique/SAM Doetinchem. GOOG heeft de beschikking over een eigen vocaal ensemble en solisten. Deze hooggekwalificeerde amateurzangers zingen allemaal zelf de solo partijen. Wij zijn trots dat dit mogelijk is en dat we in eigen beheer enthousiaste amateurs zo een podium kunnen bieden met dit repertoire.
Het ensemble en de solisten zullen als “intermezzo” extra optreden in een halfuur durende zelf samengestelde liederencyclus van Kurt Weill. Omdat CB geen avondvullend werk is heeft de artistieke leiding het idee opgevat om in het tweede beeld “In Taberna” (in de kroeg) een passende Einlage te maken. Passend qua muzikale stijl/tijdsperiode en qua onderwerp. In het interbellum van Carl Orff en Kurt Weill en eventueel passende tijdgenoten (Korngold/Kander) gonsde en broeide het alom in Europa als het gaat om bovenstaande archetypen. Berlijn, Parijs, maar ook in New York: overal raken mensen op drift naar beter en meer. Dit alles in een enorme reislustigheid, vermenging van culturen, loslaten van seksuele moraal, politieke en maatschappelijke onrust, vervagen van rangen en standen etc. De sterke teksten van Bertolt Brecht verwoorden dat natuurlijk als geen ander, de muziek van Weill past als een bus en is bovendien zeer geschikt voor summiere begeleidingen van toetsen/slagwerk en een enkel obligaat instrument. De intentie is om dit Weill gedeelte ook als een educatief project ons ensemble aan te bieden. We zien het kennismaken met deze componist en specifieke stijl als een heel bijzondere in de totale verdere ontwikkeling van het ensemble.

Adres:
Theater de Lampegiet
Plaats:
Veenendaal (Boek overnachting in Veenendaal)
Dagje uit in Veenendaal | Activiteiten Gelderland

Provincie:
Gelderland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor
Doelgroep:
Alle leeftijden
Anders:
klassiek

Uitvoerenden:
Het Gelders Opera- en Operette Gezelschap o.l.v dirigent Hans Lamers.
Regisseur: Bernd Duenk
Muzikale begeleiding: Slagwerkgroep 002Percussion en pianoduo Chris Kok en Roland Aalbers.
Solisten GOOG
Kinderkoor: SBO SAM olv Véronique Lamers

Entreeprijs volwassenen:
€ 25,00
Entreeprijs kinderen:
Nog onbekend

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
Lift:
Ja

Internetadres:
http://www.goog.nl
Email adres:
googmail apenstaartje planet.nl
Meer concerten:
Alle concerten van GOOG.
Telefoon:
0318 575729

Kaarten:
Theater de Lampegiet

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2017-06-30 19:55:09

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar