Christelijke Muziek & Concertagenda

Orgelconcert 'Dirk Janz. Zwart herdenking' Katwijk aan de Rijn, Zuid-Holland


Naam:
Orgelconcert 'Dirk Janz. Zwart herdenking'
Datum:
19 mei 2017

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - 21:30u
Omschrijving:

Op vrijdagavond 19 mei om 20.00 uur is er een bijzonder orgelconcert op het Assendelft-orgel van de Dorpskerk in Katwijk aan den Rijn. Op het programma zal Dirk Janz. Zwart (1917-2002) centraal staan. Arjan Wolfswinkel en Cor de Vries spelen een herdenkingsconcert vanwege het feit dat Zwart 100 jaar geleden geboren is en 15 jaar geleden overleden is.

Beide organisten hebben gekozen voor een zeer interessante opbouw van het programma.
Naast een aantal koraalbewerkingen van Zwart zelf, komen er ook werken van componisten aan bod die terug te vinden zijn op de oude concertprogramma’s en diversen opnamen van Dirk Janz. Zwart.

Uiteraard mag daarbij iets Johann Sebastian Bach niet ontbreken. Cor de Vries zal dan ook de Fantasia und Fuge c-Moll, BWV 537 spelen. Ook speelt hij werk van Lemmens en Kirnberger.
Vader Jan Zwart is op het programma vertegenwoordigt met zijn Fantasie over het Lutherlied en zijn bewerking over ‘Morgenglans der eeuwigheid’.

Verder zal Arjan Wolfswinkel werk van Sweelinck, Liszt, Merkel en Boëllmann spelen.
Van laatstgenoemde klinkt de bekende Toccata uit de Suite Gothique. Van Niels Wilhelm Gade klinkt het Festligt praeludium over choralen “Lover den Herren”.

Van Dirk Janz. Zwart zelf klinken zijn grote fantasieën over de psalmen 147 en 105.
Het concert wordt geopend met de Fantasie over het Valeriuslied “O Heer, hoe groot en hoe vervaarlijk” De koraalfinale van Psalm 105 is het slotstuk van de avond en wordt afgesloten met samenzang.

Wolfswinkel is één van de vaste organisten in de Dorpskerk van Katwijk. De Vries woont in Lisse maar is organist in twee Amsterdamse kerken. Ook afgelopen jaren speelden dit duo een herdenkingsconcert in de Dorpskerk van Katwijk aan den Rijn. Eerder stonden de Nederlandse organist Frans van Tilburg en de Duitse componist Max Reger centraal.

Iedereen wordt van harte uitgenodigd dit concert bij te wonen. Halverwege het programma is er een gezellige pauze met koffie en thee. Ook is dan een kleine expositie over Dirk Janz. Zwart te bekijken. De toegang tot het concert is gratis, bij de uitgang is er een collecte voor de onkosten.

Adres:
Dorpskerk
Postcode:
2223 AN
Plaats:
Katwijk aan de Rijn (Boek overnachting in Katwijk aan de Rijn)
Dagje uit in Katwijk aan de Rijn | Activiteiten Zuid-Holland

Provincie:
Zuid-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Orgel (meer orgelconcerten)
Uitvoering:
Instrumentaal


Entreeprijs:
Gratis


Meer concerten:
Alle concerten van Cor de Vries en Arjan Wolfswinkel.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2017-04-19 20:03:52

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar