Christelijke Muziek & Concertagenda

Muziek voor blokfluiten uit de renaissance en de barok Veenendaal, Utrecht


Naam:
Muziek voor blokfluiten uit de renaissance en de barok
Datum:
25 maart 2017

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16:00u - 17:15u
Omschrijving:

Westerkerkmuziek Veenendaal – Muziek voor blokfluiten uit de renaissance en de barok
Op 25 maart om 16.00 uur zal in de Westerkerk, Goudvink 2 te Veenendaal, een concert worden gegeven door het blokfluitconsort van het Utrechts Conservatorium o.l.v. Heiko ter Schegget. Het programma bestaat uit werken voor blokfluit-solo tot 7-stemmige consorts.
De zeven solostukken zijn van de hand van de beroemde Utrechtse stadsbeiaardier en blokfluitist Jonkheer Jacob van Eyck, die op 26 maart 1657 stierf, precies 360 jaar geleden. De blinde Van Eyck werd in Heusden geboren en kwam in 1624 naar Utrecht, omdat hij als stadsbeiaardier werd aangesteld. Hij bespeelde dagelijks het carillon van de Domtoren. Op mooie zomeravonden speelde Van Eyck virtuoos blokfluit op het Janskerkhof om de “wandelende luyden” te vermaken. Waarschijnlijk improviseerde hij variaties op populaire melodieën. In zijn tweedelige bundel “Der Fluyten Lusthof” (1644/1649) treffen we vooral variatiereeksen op melodieën aan. Die variaties zijn zogenaamde diminuties (het verkleinen van de noten), m.a.w. melodische omspelingen of versieringen.
Het begrip consort is de omschrijving van een ensemble in het Engeland van de 16e en 17e eeuw. Vandaag hoort u een “closed consort”, een ensemble bestaande uit één soort instrument, weliswaar van zeer klein tot groot. De muziek van William Brade, John Dowland, Anthony Holborn en Robert Parsons zal vermoedelijk aan het hof van Queen Elizabeth I (1538 -1603) geklonken hebben en uitgevoerd zijn door de Italiaanse familie Bassano.
Heiko ter Schegget studeerde blokfluit aan het Utrechts Conservatorium bij Leo Meilink en Marion Verbruggen. In 1981 sloot hij deze studie af met het examen solospel. Als solist concerteert hij regelmatig in Europa, Amerika, Japan en Israël. Tevens treedt hij op met ensembles en orkesten zoals "The Amsterdam Baroque Orchestra" en de Nederlandse Bachvereniging. Hij werkte mee aan vele CD producties, o.a. de opnames van de complete Bach cantates o.l.v. Ton Koopman. Hij nam diverse solo-cd’s op onder andere met werken van Bach, met Nederlandse werken uit de barok, de blokfluitsonates van G.F. Händel en met de blokfluitsonates van Georg Philipp Telemann. Heiko doceert hoofdvak en kamermuziek aan het Utrechts Conservatorium. Uit vele delen van de wereld komen studenten naar Utrecht om bij hem te studeren. Tevens is hij een veelgevraagd docent voor cursussen en masterclasses, o.a. in Duitsland, Frankrijk, Portugal, Tsjechië, Estland, Japan en Israël.
Er wordt geen entree geheven, wel is er een collecte bij de uitgang. Meer informatie is te vinden op www.westerkerkmuziekveenendaal.nl.

Adres:
Westerkerk, Veenendaal
Postcode:
3906 AL
Plaats:
Veenendaal (Boek overnachting in Veenendaal)
Dagje uit in Veenendaal | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Ensemble
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Blokfluitenensemble Utrechts Conservatorium o.l.v. Heike ter Schegget

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis


Internetadres:
http://www.westerkerkmuziekveenendaal.nl/
Email adres:
info apenstaartje westerkerkmuziekveenendaal.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Stichting Westerkerk Veenendaal.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2017-03-17 21:34:35

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar