Christelijke Muziek & Concertagenda

Capella Groningen - Unser Leben ist ein Schatten Groningen, Groningen


Naam:
Capella Groningen - Unser Leben ist ein Schatten
Datum:
18 maart 2017

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:15u - u
Omschrijving:

Dit jaar is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn beroemde stellingen aan de deur van de slotkapel te Wittenberg vastspijkerde. Deze daad had de Reformatie en het ontstaan van nieuwe kerkgenootschappen als gevolg, die heel veel zaken te heroverwegen en veranderingen door te voeren hadden. Ook de liturgie en het gebruik van muziek daarin dienden opnieuw te worden bekeken. Sommige gezindten banden zelfs alle andere muziek dan de gemeentezang uit de eredienst met inbegrip van het orgelspel!

De Lutherse kerk stelde gelukkig een minder strikt muziekbeleid in. Het duurde echter tot in de barok voordat het kerkgenootschap een muziektraditie had die in artistiek opzicht kon wedijveren met die van de kerk van Rome.

Capella Groningen presenteert een programma met Lutherse kerkmuziek uit de Duitse barok dat zich in thematisch opzicht concentreert op werken die dood, rouw en treuren als onderwerp hebben. Terecht beroemde werken als 'Jesu, meine Freude' (BWV 227) van J. S. Bach (1685-1750) en de Musikalische Exequien (SWV 279-281) van Heinrich Schütz (1585-1672) zullen worden uitgevoerd, maar ook een drietal zelden te horen motetten van familieleden van J.S. Bach: 'Halt was du hast' van Johann Michael Bach (1648-1694), 'Unser Leben ist ein Schatten' van Johann Bach (1604-1673), en 'Der Mensch, vom Weibe geboren' van Johann Christoph Bach (1642-1703).

Al deze werken staan in de Lutherse traditie. De muziek is in eerste instantie bedoeld om de tekst begrijpelijk en inleefbaar te maken. Muzikale lijnen en ritmes zijn vanuit de declamatie van de tekst geschreven en waar mogelijk illustreert de muziek de betekenis. Ook kenmerkend voor de Lutherse traditie is, dat in alle stukken van het programma bijbelteksten worden gecombineerd met Lutherse koraalteksten. Vaak kunnen de koraalteksten gezien worden als een uitleg van de bijbelteksten.

Als bijdrage aan het Lutherjaar misschien geen bijzonder feestelijk programma, maar wel zeer feierlich!

Het koor zal onder leiding staan van Merlijn Wackers, die mogelijk binnenkort onze vaste dirigent wordt. Solistische medewerking zal worden verleend door Agnes van Laar en Christy Luth - sopraan, Judit Subirana Muntada - alt, Joost van der Linden - tenor, João Luís Veloso Paixão en Jaap de Wilde - bas.

De instrumentale begeleiding zal worden verzorgd door Wilma van der Wardt - cello, en Vincent van Laar - orgel.

Adres:
Lutherse kerk, Haddingestraat 23
Postcode:
9711 KC
Plaats:
Groningen (Boek overnachting in Groningen)
Dagje uit in Groningen | Activiteiten Groningen

Provincie:
Groningen

Thema:
Anders
Soort:
A Capella (meer a capella optredens)
Uitvoering:
Koor


Entreeprijs volwassenen:
€ 22,00
Entreeprijs kinderen:
€ 5,00


Internetadres:
http://www.capellagroningen.nl
Email adres:
reserveringen apenstaartje capellagroningen.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Capella Groningen.
Telefoon:
0503095698

Kaarten:
reserveringen@capellagroningen.nl of 0503095698

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2017-03-08 10:43:57

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.