Christelijke Muziek & Concertagenda

Westerkerkmuziek - Kerst in Napels Veenendaal, Utrecht


Naam:
Westerkerkmuziek - Kerst in Napels
Datum:
17 december 2016

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16:00u - 17:15u
Omschrijving:

Op 17 december wordt in de Westerkerk, Goudvink 2 te Veenendaal, een concert verzorgd door het Ensemble Odyssee o.l.v. Andrea Friggi met medewerking van de Zweedse sopraan Jenny Högström. Dit barokensemble is gespecialiseerd in laat 17e-eeuwse Napolitaanse muziek en heeft naam gemaakt met haar historisch verantwoorde uitvoeringen. Het ensemble nam meerdere cd’s op met werken van de Napolitaanse componist Gaetano Veneziano. De laatste cd is gewijd aan diens liturgische muziek voor de eerste Kerstdag (‘Christmas in Naples’, Pan Classics 2014). De cd ontving een Diapason en werd door het BBC Music Magazine uitgeroepen als “Christmas Choice”. Ensemble Odyssee treedt regelmatig op in concertseries in heel Europa en is te horen op diverse internationale klassieke zenders.
Het programma "Natale Napoletano" geeft een beeld van de ochtendliturgie (metten) van een eerste Kerstdag rond 1690. Naast de nocturnes van Veneziano worden die van zijn leraar Provenzale en collega Caresana vertolkt, omlijst door instrumentale stukken van Scarlatti. Gaetano Veneziano werd geboren in Apulia in 1656, maar bracht het grootste gedeelte van zijn leven in Napels door. Hij studeerde aan het conservatorium Santa Maria del Loreto bij de hierboven genoemde Provenzale en werd al spoedig diens assistent en kopiist: sommige van Provenzales werken zijn zelfs alleen maar in Veneziano’s handschrift overgeleverd. Uit de door Veneziano nagelaten partituren blijkt dat hij voor vele verschillende Napolitaanse kerken en kloosters componeerde. Er zijn aanwijzingen dat zijn muziek zelfs na zijn dood nog werd uitgevoerd, wat in die tijd nauwelijks voorkwam en als een onmiskenbaar teken van beroemdheid mag worden opgevat. Van zijn werken is een collectie van lezingen voor de Heilige Week overgebleven, evenals verscheidene missen en drie lezingen voor het ochtendgebed op de Eerste Kerstdag. De katholieke „liturgie der uren“, een serie van gebeden en lezingen die tijdens verschillende gebedsmomenten in de loop van de dag wordt opgezegd, verdeelt het eerste gebed van de dag, de metten (ochtendgebed), in drie zogenaamde nocturnes, die worden uitgevoerd als het nog donker is, vandaar de „nachtelijke“ naam. Elke nocturne bestaat uit psalmen en drie lessen (lezingen) met teksten uit het Oude Testament of uit geschriften van de oude Kerkvaders. Van de in totaal negen lessen zijn er slechts drie van Veneziano overgeleverd: misschien zijn de andere zes verloren gegaan, of misschien werden ze nooit gecomponeerd omdat ze opgelezen of gregoriaans gezongen werden. Deze stukken vertonen een keur aan experimenten, zoals het gebruik van onverwachtse en ver verwijderde toonsoorten, en hebben een feestelijk karakter. Een terugkerend element is een bekend ostinato, de Bergamasca, een baslijn die in de muziek van vele Italiaanse componisten vanaf het eind van de zestiende eeuw voorkomt, zoals in de nocturnes van Caresana. Zoals Veneziano het kerkelijke muziekleven domineerde, zo was Alessandro Scarlatti de meester van de Napolitaanse instrumentale muziek. Zijn twaalf „sinfonie di concerto grosso“ zijn een goed voorbeeld van de exuberante Napolitaanse stijl. Een belangrijke rol in deze stukken speelt de blokfluit, een geliefd instrument in het Napels van die tijd. Ook de combinatie van instrumenten in het concertino, bijvoorbeeld blokfluit met trompet of blokfluit met hobo, is opmerkelijk. In het programma van Ensemble Odyssee zorgen Scarlatti's Sinfonia's voor blokfluiten en hobo voor een feestelijke afwisseling tussen de vocale werken. De entree is gratis. Bij de uitgang wordt een collecte gehouden. Meer informatie is te vinden op www.westerkerkmuziekveenendaal.nl.

Adres:
Westerkerk, Veenendaal
Postcode:
3906 AL
Plaats:
Veenendaal (Boek overnachting in Veenendaal)
Dagje uit in Veenendaal | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Kerst
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Ensemble
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Ensemble Odyssee o.l.v. Andrea Friggi met medewerking van de Zweedse sopraan Jenny Högström.

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis


Internetadres:
http://www.westerkerkmuziekveenendaal.nl
Email adres:
info apenstaartje westerkerkmuziekveenendaal.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Stichting Westerkerk Veenendaal.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2016-12-10 00:19:22

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar