Christelijke Muziek & Concertagenda

Requiem Brahms Woudrichem, Noord-Brabant


Naam:
Requiem Brahms
Datum:
26 november 2016

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20.00u - 22.00u
Omschrijving:

BRAHMS facebook reclame


HOOGSTAAND CONCERT MET REQUIEM BRAHMS/NYSTEDT

Zaterdag 26 november wordt in de grote kerk te Woudrichem ‘Ein Deutsches Requiem’ van Brahms uitgevoerd. Uitvoerenden zijn chr.kamerkoor Fiori-Musicali uit Middelharnis, al vaker gastkoor in Woudrichem, de solisten Julia Westendorp en bas Berend Eijkhout. Uitvoering is in de zeer geslaagde kamermuziekversie met kamerorkest. Dirigent is Sietse van Wijgerden.
Als inleiding op Brahms wordt van de Noorse componist Nystedt zijn ‘Immortal Bach’ gezongen, koorzangers staan dan door de gehele kerk verspreid en de wonderlijke combinatie van Bach en Nystedt komt over u heen als een muzikale magie van mysterie en schoonheid.
Aanvang: 20.00 u. Toegang €20.-/€15.-/€10.- Eerste rang is bijna uitverkocht. Reserveringen lopen nu al snel, dus snelheid wordt aangeraden in reserveren. Dit kan via: http://muziek-tussen-de-rivieren.weebly.com

Het Requiem van Brahms, dat eigenlijk geen requiem is, onderscheidt zich van andere requiems door zijn bijzondere noblesse en de prachtige troostrijke teksten.
De aanleiding tot de compositie was het overlijden van Brahms’ moeder Christiane in januari 1865. Voor de 31-jarige componist was dit een zware slag en het feit dat de relaties binnen het gezin de afgelopen tijd verre van vriendschappelijk waren geweest, maakte het alleen maar erger – net een jaar eerder waren Brahms’ ouders gescheiden. Van verzoening was geen sprake. Terug in Wenen herstelde hij zich maar langzaam. Een vriend die hem opzocht, trof hem huilend aan achter de piano waarop hij voortdurend Bach speelde. Aan Schumanns weduwe, Clara, schreef hij dat het leven van de kunstenaar in de hoofdstad met de dag “weerzinwekkender” werd.
In die periode werd het plan opgevat voor wat het langste werk zou worden dat hij ooit schreef: het Deutsches Requiem voor twee solisten, koor en orkest.​
De naam 'Duits' was het gevolg van het feit dat Brahms niet de gangbare Latijnse tekst volgde, maar zelf teksten in het Duits koos uit de Lutherbijbel. Er komt geen “Dag des oordeels” gedeelte voor in dit Requiem, geen geweeklaag en tandengeknars over het lot van de verdoemde zielen die moeten boeten voor hun zonden. Maar evenmin een gebed voor hun verlossing. Waarom niet? Omdat Brahms’ Requiem zo uniek is en zich in dit werk niet het lot aantrekt van de reeds gestorvenen, maar van degenen die achterblijven en verder moeten leven. “Wat de titel betreft, had ik best die term Duits willen weglaten en willen vervangen door Menselijk," zei Brahms.

Het koor speelt een belangrijke rol. Het neemt de belangrijkste taak van het muzikale discours voor zijn rekening en zingt vrijwel non-stop gedurende het hele werk. Beide solisten hebben een betrekkelijk korte rol te vervullen; de bariton treedt slechts in twee delen op, de sopraan maar in één. Maar ze moeten wel de meest expressieve en gevoeligste muziek uit de partituur vertolken. De eerste uitvoering van het volledige werk vond in februari 1869 in Leipzig plaats onder leiding van de componist Carl Reinecke en al gauw werd het werk ook overal elders gespeeld. Meer dan welk eerder werk dan ook vestigde het Requiem Brahms’ reputatie als een van de belangrijkste componisten van zijn tijd. Ook nu nog wordt het werk beschouwd als een der beste koorwerken uit de negentiende eeuw.

Uitvoerenden
Het orkest bestaat uit zeer professionele musici, temeer omdat het in kamerbezetting wordt uitgevoerd. Naast strijkers hoort u dwarsfluit, hobo, klarinet, hoorn, fagot en pauken.
Om de sublieme sfeer van het requiem recht te doen hebben wij gekozen voor de versie van Linckelmann: een fantastische uitvoering met kamerorkest! De adembenemende sopraanaria zal gezongen worden door Julia Westendorp. Bas is de zeer veelbelovende Berend Eijkhout.
Kamerkoor Fiori Musicali uit Middelharnis bestaat uit ongeveer twintig jonge zangers met vitale stemmen. Het repertoire is breed en diep tegelijk met een nadruk op a capella koorwerken.
​"Het koor glanst en heeft als groep een prachtige sonoriteit en tevens een scherp geslepen persoonlijke inbreng van de individuele zangers. Dat zorgt voor de ‘grote’ klank van dit kleine ensemble. Een juweel in ons Nederlandse koorlandschap, het zij gezegd!" (Daan Manneke)

Adres:
Kerkstraat 35
Postcode:
4285BA
Plaats:
Woudrichem (Boek overnachting in Woudrichem)
Dagje uit in Woudrichem | Activiteiten Noord-Brabant

Provincie:
Noord-Brabant

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Kamerkoor: Fiori Musicali
Orion kamerorkest
Sopraan:Julia Westendorp
Bas:Berend Eijkhout
Dirigent: Sietse van Wijgerden

Entreeprijs:
€ 15,00


Internetadres:
http://Www.muziek-tussen-de-rivieren.weebly.com
Meer concerten:
Alle concerten van Kamerkoor Fiori Musicali.
Telefoon:
0183-850810

Kaarten:
Www.muziek-tussen-de-rivieren.weebly.com

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2016-11-11 14:34:46

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar