Christelijke Muziek & Concertagenda

Zed Consort zingt muziek van Zeeuwse bodem Tholen, Zeeland


Naam:
Zed Consort zingt muziek van Zeeuwse bodem
Datum:
23 september 2016

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20.15u - 21.45u
Omschrijving:

image1.jpeg

The Zed Consort zingt muziek van Zeeuwse bodem

Sopraan en artistiek leider: Elisabeth Blom
Altus: Bart Uvyn
Tenor: João Moreira
Bas: Arnout Malfliet

Virginaal: Jan de Viet

In het Oude Stadhuis zal ter viering van 650 jaar stadsrechten Tholen op vrijdag 23 september om 20.15 uur The Zed Consort optreden. Uitgenodigd door de Stichting Anthonie Keldermans Concerten zal The Zed Consort een programma uitvoeren rondom de uit Tholen afkomstige Ghiselin Danckerts.

Het vocaal ensemble opent het concert met een aantal misdelen uit de Missa Peccata Mea van de uit Axel afkomstige componist Lupus Hellinck (1493-1541). Deze mis wordt dit jaar heruitgegeven.
Tot de top-componisten uit de Renaissance behoort zeker de uit Tholen afkomstige Ghiselin Danckerts, van wie enkele stukken ten gehore gebracht worden. Danckerts was jarenlang in dienst van de pauselijke kapel in Rome. Er is weinig muziek van hem bewaard gebleven, een aantal prachtige juwelen zijn tijdens dit concert te beluisteren.
Jacob Obrecht (1457-1505) werkte ondermeer in de Gertrudiuskerk in Bergen op Zoom als componist en koorleider. Van hem wordt het prachtige Salve Regina uitgevoerd.
Een Zeeuw in hart en nieren is Daan Manneke (Kruiningen, 1939), een van Nederlands meest bekende hedendaagse componisten. Zijn vaak meditatieve muziek vindt weerklank bij doorgewinterde concertbezoekers alsook bij de 'nieuwe' luisteraar. Manneke heeft zijn inspiratie ondermeer ontleend aan de Renaissance-muziek. Het programma voor de pauze bestaat dan ook uit een afwisseling tussen zijn composities (waaronder zijn wereldberoemde psalm 121) en composities uit de Renaissance.
Na de pauze wordt het publiek getracteerd op luchtige chansons van de componisten Hellinck, Danckerts, di Lasso en Pierre Passereau (het virtuoze en zeer grappige il est bel et bon).

Eveneens vindt de presentatie plaats van een virginaal dat wordt toegevoegd aan de collectie toetsinstrumenten in het Oude Stadhuis. Het betreft een kopie van een origineel instrument (Joannes Ruckers, Antwerpen, begin 17e eeuw) gebouwd door Goop Sterkman. Jan de Viet zal muziek spelen van o.a. Girolamo Cavazzoni, Martin Peerson en delen uit het Suzanne van Soldt manuscript uit 1599.

The Zed Consort wordt gevormd door een kerngroep van vier zangers: Arnout Malfliet, Adriaan de Koster, Bart Uvyn en Elisabeth Blom. Dit kwartet wordt uitgebreid met zangers en instrumentalisten, afhankelijk van de bezetting die nodig is bij de uit te voeren muziek. De zangers zijn gespecialiseerd in de uitvoeringspraktijk van oude muziek.

De focus ligt hierbij op het bewaren en doen herleven van het muzikaal erfgoed van de provincies Zeeland, Brabant en Vlaanderen. De muziek uit deze drie provincies wordt gecombineerd met composities uit de gehele westerse wereld.

Adres:
Oude Stadhuis
Postcode:
4691CB
Plaats:
Tholen (Boek overnachting in Tholen)
Dagje uit in Tholen | Activiteiten Zeeland

Provincie:
Zeeland

Thema:
Anders
Soort:
A Capella (meer a capella optredens)
Uitvoering:
Klassiek
Anders:
I.h.k.v. 650 jaar stadsrechten Tholen


Entreeprijs:
€ 15,00


Internetadres:
http://www.keldermansconcerten.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Stichting Anthonie Keldermans Concerten.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2016-09-15 22:36:46

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar