Christelijke Muziek & Concertagenda

Koororgelvesper in de Bavo Haarlem, Noord-Holland


Naam:
Koororgelvesper in de Bavo
Datum:
31 juli 2016

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19:00u - 20:00u
Omschrijving:

Op zondag 31 juli wordt in de Grote of St. Bavokerk een speciale koororgelvesper gehouden. Deze vesper is mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van de Grote Kerk’. In deze vesper worden werken van Froberger en Böddecker uitgevoerd. Froberger is een barokcomponist aan het keizerlijk hof in Wenen.
Froberger was een Duits componist, klavecinist en organist uit de barokperiode. Een bezoek van Froberger aan Nederland is gedocumenteerd in een notariële akte uit 1650 die in Het Utrechts Archief in Utrecht bewaard wordt. In 2003 ontdekte de musicus Dirk Luijmes in een 17de-eeuws muziekhandschrift, dat in het Rijksarchief Gelderland in Arnhem bewaard wordt, een tot dan toe onbekende klavecimbelsuite in b kleine terts van Froberger. Böddecker was in het midden van de 17e eeuw in Stuttgart.
Naast het Müllerorgel bevindt zich in de Grote of Sint Bavokerk nog een tweede monumentaal en fraai orgel, zij het van een meer bescheiden omvang. Dit als het kleine orgel is daar sinds 1907 aanwezig. Dit instrument, althans een aantal onderdelen daarvan, is van zuidelijke (Vlaamse?) her-komst en heeft waarschijnlijk al voor 1680 bestaan, omdat het in 1680–1682 is verbouwd door Frederik Knoblo. In 1749 werd het door de Antwerpse orgelbouwer Gilian Davit hersteld.

Henk Verhoef studeerde orgel aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Bernard Bartelink en Piet Kee. Hij is organist van De Nieuwe Kerk en de Oosterkerk te Amsterdam, en organist en beiaardier van de Vrije Universiteit. Als stadsbeiaardier van Monnickendam bespeelt hij de oudste beiaard ter wereld.

Talitha van der Spek is een lyrische mezzosopraan met een ruim bereik. Haar klank wordt 'briljant', 'eerlijk' en 'ontroerend' genoemd. Zij houdt van verhalen vertellen en dat is voor haar de drijvende kracht achter elk stuk muziek dat zij vertolkt. Talitha studeerde zang aan het Conservatorium van Amsterdam bij Margreet Honig.

Zondag 31 juli 19:00 – 20:00 uur Vesper met werken van Froberger en Böddecker; Talitha van der Spek, sopraan Henk Verhoef (orgel). Toegang vrij (vrijwillige bijdrage)

Adres:
Grote of St. Bavokerk, Haarlem
Postcode:
2011HL
Plaats:
Haarlem (Boek overnachting in Haarlem)
Dagje uit in Haarlem | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Speciale dienst
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Anders
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Talitha van der Spek,sopraan en Henk Verhoef, orgel.

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
Invalidentoilet:
Ja

Internetadres:
http://www.bavo.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Zomeravondmuziek in de Bavo.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2016-05-20 10:01:22

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar