Christelijke Muziek & Concertagenda

Allereerste Duitse oratorium is de start van de Zomeravondmuziek in de Bavo! Haarlem, Noord-Holland


Naam:
Allereerste Duitse oratorium is de start van de Zomeravondmuziek in de Bavo!
Datum:
29 mei 2016

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19:00u - 20:00u
Omschrijving:

Op 29 mei start de Zomeravondmuziek in de Bavo met een bijzonder werk: de Actus Musicus de Divite et Lazarus. Dit werk van Andreas Fromm wordt in de muziekgeschiedenis omschreven als het allereerste Duitse oratorium. Fromm schreef het werk in 1649. In dat jaar was hij als cantor begonnen in de Lutherse Gemeente van Stettin. Het bijzondere van een Actus Musicus is dat deze muziekvorm zowel Bijbelse als niet-Bijbelse tekst op muziek zijn gezet. De Actus kent ook duidelijke theatrale trekken zowel qua muziek als in de plek van de uitvoerenden. Naast componist was Fromm ook theoloog en predikant.

De gelijkenis van de rijke man en Lazarus is de laatste gelijkenis uit een serie van vijf gelijkenissen die in het Lucasevangelie zijn opgenomen. In Lukas 15 lezen we eerst de gelijkenis van het verloren schaap, de gelijkenis van de verloren penning, en de gelijkenis van de verloren zoon. Vervolgens lezen we de gelijkenis van de onrechtvaardige rentmeester, en tenslotte het verhaal van de rijke man en Lazarus.

Het verhaal begint met een bedelaar die onder de zweren zit en die altijd voor de poort van een rijk man lag. Op een dag sterven beide mannen. Lazarus wordt door engelen in de schoot van Abraham gedragen, terwijl de rijke man in de onderwereld terecht komt. Hoe dat verdergaat kunt u deze avond horen. In het Rijksmuseum is een prent van Rembrandt te vinden waarop het begin van het verhaal is verbeeld (zie afbeelding).

Het Castello Consort is een jong professioneel ensemble, gespecialiseerd in de authentieke uitvoering van 16e- en 17e-eeuwse muziek. Dat uit zich niet alleen in de keuze van historische instrumenten, maar ook in het gebruik van andere speeltechnische kenmerken.

De kern van het ensemble bestaat uit drie instrumentalisten: Miguel Espinoza (klavecimbel & orgel), Anne-Linde Visser (barokcello) en Matthijs van der Moolen (baroktrombone).De leden van het Castello Consort hebben elkaar ontmoet op de afdeling Oude Muziek aan het Koninklijk Conservatorium (Den Haag). De Oude Bavocantorij is de eigen cantorij van de Grote of St. Bavokerk. Het geheel staat onder leiding van stads- en kerkorganist Antobn Pauw.

Zondag 29 mei 2016; 19:00 – ca.20:00 uur. Zomeravondvesper: Oude Bavo Cantorij; vocale solisten; Castello Consort; muzikale leiding: Anton Pauw. Andreas Fromm, Actus Musicus De Divite et Lazaro (de rijke man en de arme Lazarus, 1649). Toegang vrij (met vrijwillige bijdrage).

Adres:
Grote of St. Bavokerk, Haarlem
Postcode:
2011HL
Plaats:
Haarlem (Boek overnachting in Haarlem)
Dagje uit in Haarlem | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Speciale dienst
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)

Uitvoerenden:
Oude Bavo Cantorij
vocale solisten
Castello Consort
muzikale leiding: Anton Pauw.

Entreeprijs:
Gratis

Weer:
Overdekt
Invalidentoilet:
Ja

Internetadres:
http://www.bavo.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Zomeravondmuziek in de Bavo.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2016-05-17 20:51:25

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar