Christelijke Muziek & Concertagenda

De Venetiaanse School Amersfoort, Utrecht


Naam:
De Venetiaanse School
Datum:
21 mei 2016

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:15u - 22:00u
Omschrijving:

Muziek van de ‘Venetiaanse School’ door Capella Amersfoort

AMERSFOORT – Op 21 mei 2016 vindt in de Joriskerk te Amersfoort een concert plaats met muziek uit de zogenoemde ‘Venetiaanse School’. Onder leiding van dirigent en musicoloog Anthony Scheffer voeren Capella Amersfoort en leden van het barokorkest Cappella Maria Barbara werken uit van Giovanni Gabrieli, Claudio Monteverdi, Jacob Gallus en Adriaan Willaert. Hierbij maakt het publiek kennis met het vernieuwende karakter van de Venetiaanse school; koor en musici zullen de muziek vanuit uiteenlopende plekken in de kerk ten gehore brengen.

Het Italiaanse Venetië gold in de zestiende en zeventiende eeuw als de Porta Orientalis, ‘poort naar het Oosten’: een stad van pracht en praal op het kruispunt tussen Europa en het Midden-Oosten. Dit kwam niet alleen tot uitdrukking in handel, architectuur en het goud en de mozaïeken van de uitbundig versierde San Marco basiliek. Ook de dubbelkorige muziek van de Venetiaanse school trok veel musici en componisten die de mix van culturen en vernieuwende (stereo) klanken wilden bestuderen. Grote meesters als Giovanni Gabrieli en Claudio Monteverdi werkten in de prachtige stad en brachten in de San Marco hun revolutionaire stukken ten gehore. Tijdgenoten stonden versteld van deze muziek, waarin de menselijke stem en expressie anders dan ooit tevoren te horen waren.
De Venetiaanse school werd gesticht door de Nederlander Adriaan Willaert, kwam tot grote bloei na de plundering van Rome in 1527 en speelde een grote rol bij de overgang naar de barok. Door haar vond de typische expressieve Italiaanse muziek zijn weg naar de Duitse barok van Schütz, Praetorius, en de Bachfamilie.

Het programma is samengesteld door Anthony Scheffer (1991), musicoloog, musicus en enthousiasmerende dirigent. Hij bestudeerde ook voor dit concert originele manuscripten om de componisten zo dicht mogelijk op de huid te komen. Als artistiek leider van Capella Amersfoort verrast hij samen met kamerkoor het publiek met bijzondere en vernieuwende programma’s, onder meer renaissancemuziek uit de Nieuwe Wereld, Franse muziek uit de Verlichting en Duitse meesters uit de Barok. Zijn combinatie van theorie en praktijk en intuïtieve stijl van musiceren resulteren in fraaie en gepassioneerde uitvoeringen.
Onder zijn leiding bekwaamt het koor zich ook steeds meer in het uitvoeren van muziek uit de Renaissance en de Barok.

Concert de ‘Venetiaanse School’ – Capella Amersfoort en leden van Cappella Maria Barbara o.l.v. Anthony Scheffer met o.a. Andrea Gabrieli, O Sacrum Convivium; Jacob Handl, Ecce Quomodo Moritur; en Claudio Monteverdi, Messa a Quattro Voci da Capella en Dixit Dominus.
Plaats en tijd – 21 mei 2015, St Joriskerk, Amersfoort, aanvang 20.15 uur.
Kaarten à € 17, 50 (18- € 10) zijn verkrijgbaar via de website en bij de koorleden

Adres:
Hof 1
Postcode:
3811 CJ
Plaats:
Amersfoort (Boek overnachting in Amersfoort)
Dagje uit in Amersfoort | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)

Uitvoerenden:
Capella Amersfoort o.l.v. Anthony Scheffer, Barokorkest Cappella Maria Barbara

Entreeprijs volwassenen:
€ 17,50
Entreeprijs kinderen:
€ 10,00


Internetadres:
http://www.capella-amersfoort.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Capella Amersfoort.

Kaarten:
http://www.capella-amersfoort.nl/#plans

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2016-04-11 13:23:21

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar