Christelijke Muziek & Concertagenda

Een muzikale Hanzereis Harderwijk, Gelderland


Naam:
Een muzikale Hanzereis
Datum:
2 april 2016

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16:00u - 17:00u
https://www.youtube.com/watch?v=KNmMOQzAWDg
Omschrijving:

Op het programma staat muziek uit de gebieden van de Hanze: Nederland, Noord-Duitsland, Polen en Estland, het concert vormt zo een muzikale Hanzereis. Naast de reis door gebieden is het echter ook een reis door de tijd: het van Sweelinck en Zieleński (rond 1600) naar Buxtehude (1700), dan verder via Kreek(1900) en Gorecki (1950), om te eindigen bij de jonge Estse componist Sisask (1960). Tenslotte reizen we in deze muziek langs vele sferen en emoties: huiskamer-muziek, Magnificat, Psalmen, een spotlied, een ode, een treurlied en meer. Tevens speelt de organist van de Grote Kerk van Harderwijk Jaap Zwart, werken van Sweelinck, Ritter, een overgeleverd handschrift uit Gdansk en een improvisatie van zijn hand op Psalm 121 van Kreek waarvan het koor de oorspronkelijke versie zingt. Tijdens het concert zal de Apeldoornse Hanze-kenner Huub Ummels de rol en positie van de Harderwijk in de Hanze-tijd verder toelichten. Het geheel staat onder leiding van dirigent Greet Aanen.
De verbindende factor is dus de route van de middeleeuwse Hanze: een internationale samenwerking van handelssteden in Europa. In Nederland hoorde ook Harderwijk bij het Hanzeverbond. Apeldoorn was nog geen stad in die tijd, maar de herbergen daar waren een veilig punt voor de handelsreizigers op de gevaarlijke Veluwe, en daarom voelt het koor met Apeldoorn als thuisbasis zich toch ook een beetje deel van deze Hanze.

Adres:
Grote Kerk Harderwijk
Postcode:
3841 EC
Plaats:
Harderwijk (Boek overnachting in Harderwijk)
Dagje uit in Harderwijk | Activiteiten Gelderland

Provincie:
Gelderland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor en Orgel

Uitvoerenden:
Muziekkring de Veluwse Cantorij
Organist: Jaap Zwart
Inleider: Huub Ummels

Entreeprijs volwassenen:
€ 10,00
Entreeprijs kinderen:
€ 10,00

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Invalidentoilet:
Ja

Internetadres:
http://www.veluwsecantorij.nl
Email adres:
secretaris apenstaartje veluwsecantorij.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Veluwse Cantorij.
Telefoon:
0646772552


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2016-03-14 13:52:37

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar