Christelijke Muziek & Concertagenda

Reconstructie Matthäus-Passion 1942 Abbega, Friesland


Naam:
Reconstructie Matthäus-Passion 1942
Datum:
27 februari 2016

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16:30u - 18:00u
Omschrijving:

Matthäus-Passion 1942: een reconstructie in Abbega.

In 1942 zong een koor uit de omgeving van Oosthem en Abbega de Matthäus-Passion in de dorpskerk van Abbega onder leiding van Jeanne Gerretsen. Een reconstructie van deze historische gebeurtenis vindt plaats op zaterdag 27 februari in de Gertrudiskerk te Abbega. Omrop Fryslân maakt hierover een documentaire.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vestigde het echtpaar Jeanne en Frits Gerretsen zich in Oosthem. Frits was architect en Jeanne was pianiste en violiste en gaf muzieklessen in hun huis, genaamd ‘Stoaterske Tille’.
Jeanne studeerde met koor en jeugd uit Oosthem en Abbega de Matthäus-Passion van Bach in. De uitvoering vond plaats in 1942 in de Gertrudiskerk te Abbega.
De kerk bleek te klein, zoveel mensen kwamen erop af. Het jaar daarop koos men daarom voor een grotere kerk: de Martinikerk in Bolsward. En nog steeds wordt die traditie in ere gehouden.

Gerben van der Veen, artistiek leider van Collegium Vocale Fryslân, nam het initiatief om de historische gebeurtenis uit de oorlogsjaren te reconstrueren. Zijn pake (Sjoerd Bergstra) was toentertijd voorzitter van het koor van Oosthem. De ouders van Gerben waren nagenoeg buren van Frits en Jeanne Gerretsen en zongen ook mee in het koor. De moeder van Gerben van der Veen, Klaske Bergstra, studeerde bij Jeanne zelfs de alt-aria’s in van de Matthäus, voor het geval de soliste niet kon komen (het was immers oorlog...).

Al met al een mooie aanleiding om in 2016 een gelegenheidskoor samen te stellen en die gedenkwaardige uitvoering te laten ‘herleven’. Op zaterdag 27 februari vindt de reconstructie van de historische gebeurtenis uit de oorlogsjaren plaats in de Gertrudiskerk te Abbega. Omrop Fryslân maakt hier een documentaire van. De uitzending is rond Goede Vrijdag (25 maart), zowel op Omrop Fryslân als op NPO 2.
U kunt bij de reconstructie aanwezig zijn, waarbij delen uit de Matthäus worden gezongen.

Adres:
Wartenterp 18
Postcode:
8617LD
Plaats:
Abbega (Boek overnachting in Abbega)
Dagje uit in Abbega | Activiteiten Friesland

Provincie:
Friesland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)


Entreeprijs:
€ 8,00
Speciale actie:
online kaarten reserveren


Internetadres:
http://www.collegiumvocalefryslan.nl
Email adres:
info apenstaartje collegiumvocalefryslan.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Collegium Vocale Fryslan.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2016-02-10 18:54:00

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar