Christelijke Muziek & Concertagenda

GOOG en Volemdams Operakoor Veenendaal, Utrecht


Naam:
GOOG en Volemdams Operakoor
Datum:
22 november 2015

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
15u - 00u
Omschrijving:

Het GOOG en het Volendams Operakoor presenteren een gezamenlijk concert.
Het moest er een keer van komen, twee internationaal bekende koren geven een gezamenlijk concert. Er staan maar liefst 130 zangers op het podium. Een unicum om hier naar te komen/mogen luisteren.
Datums concerten:
Zondagmiddag 22 november Theater de Lampegiet, Veenendaal. Aanvang: 15.00 uur
Kaartverkoop/reservering: Theaterkassa Lampegiet, 0318-540141 en 1 uur voor aanvang.
Zaterdagavond 28 november Musis, Arnhem. Aanvang: 20.15 uur.
Kaartverkoop/reservering: bespreekburea@arnhem.nl en 1 uur voor aanvang..
Programma:
Voor de pauze kunt u luisteren naar diverse operawerken, waarbij beide koren gezamenlijk zullen zingen: “Patria oppresssa”uit de opera Macbeth en “Gli arredi festivi giu cadano infranti”beide van de componist Verdi. Na de pauze presenteert het GOOG een aantal operawerken en ook een aantal stukken uit operette en musical. Zo kunt u onder andere luisteren naar “Zu Hilfe, zu Hilfe”uit die Zauberflõte van de componist Mozart, het bekende duet “Viens, Mallika”uit de opera Lakmé van Delibes, een selectie uit de musical “Showboat”van Kern. Het concert eindigt met twee gezamenlijke gezongen nummers: het alom bekende ‘Slavenkoor” uit Nabucco en het “Triomfkoor” uit Aida, beide van de componist Verdi. Tijdens dit concert zullen ook de solisten en het ensemble van het GOOG zich laten horen.
Volendams Operakoor.
Het Volendams Opera Koor is in 1951 opgericht te Volendam. Het Koor is doorgaans samengesteld uit ongeveer 100 mannen en vrouwen die het zingen tot hun grootste hobby hebben gemaakt.

Het Koor kreeg voor het eerst landelijke bekendheid toen de fameuze tenor Tito Schipa aan het eind van de vijftiger jaren aan zijn afscheidstournee begon in Volendam en door het Koor werd ingehaald op een echte Volendammer botter. Doordat foto?s hiervan de wereldpers haalden, kwamen de uitnodigingen uit o.a. Amerika, Engeland en Denemarken,

Stel u voor, 100 Volendammers zangers gestoken in hun traditionele kostuum vliegen naar Israël om daar wederom een begeleidende Tv-special te maken met stukken als: Hawa Nagila, Haktikva, The Holy City, Yerushalaim, Land of Hope and Glorie enz.
Ook deze elpee bereikte goede verkoopcijfers en in navolging hiervan werd de volgende elpee gepland met wereldsterren uit de stal van Ariola zoals Rudolf Schock en Renate Holm. Het
werd wederom een schitterende elpee die men bij Veronica zo hoog inschatte dat men het Koor 8 dagen mee op stap nam om op en langs de Rijn een Tv-special te maken.

Doordat met het repetitie en concertschema zo strikt mogelijk probeert aan te houden, zijn er niet meer dan 13 à 15 optredens per jaar mogelijk. Ook op de televisie is het Volendams Opera Koor geen onbekende, want men heeft reeds aan meer dan 30 uitzendingen meegewerkt in binnen- en buitenland. Aan vele manifestaties werd meegewerkt t.b.v. diverse doeleinden zoals voor het behoud en de restauratie van het Concertgebouw te Amsterdam. Een greep uit de plaatsen waar het Volendams Operakoor heeft opgetreden zijn: *Antwerpen, *Brugge,*Brussel, *Blankenbergen, *Fontainebleau, *Lippstadt, *Montabaur, *Helferskirchen, *Wenen, *Jerusalem, *Boedapest en *Monaco.. Tot en met 1995 heeft het Volendams Operakoor meer dan 775 optredens verzorgd.
De meest recente samen-/ medewerking van het Volendams Operakoor is verleend aan de in 1998 opgenomen CD A Symphonic Night II van BZN. Dit werd een groot succes en een aantal concerten werden door het land gegeven.

Dirigent Peter Schlamilch
Peter Schlamilch (1966) behaalde de einddiploma's solozang aan het Utrechts Conservatorium, bij Udo Reinemann, en orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, bij Ed Spanjaard en Jac. van Steen.Al tijdens zijn studie leidde hij als vaste gastdirigent het Praagse operagezelschap Opera Mozart, onder andere in Mozarts Entführung aus dem Serail en Le nozze di Figaro.

Voorts was hij enkele jaren werkzaam als assistent van Claudio Abbado bij de Berliner Philharmoniker waar hij, in zowel Berlijn als Salzburg, vele concerten TV- en Cd-opnames assisteerde en voorbereidde (o.a. Salzburger Festspiele en Maggio musicale Firenze: Richard Strauss Elektra).
Daarnaast dirigeerde hij verschillende operettevoorstellingen, waaronder Johann Strauss Fledermaus en Zigeunerbaron, KalmanZirkusprinzessin en Suppé Boccaccio.

Daarna werkte hij als eerste dirigent bij de Städtische Bühnen Münster (D), waar hij naast Janacek Aus einem Totenhaus, Mozart Le nozze di Figaro, Puccini Tosca en Verdi La forza del destino vele concerten dirigeerde.Peter Schlamilch is momenteel de vaste dirigent van een aantal koren, waaronder het Operakoor Dordrecht, met regelmatige operaconcerten in schouwburg De Kunstmin, Sursum Corda te Bunschoten en, last but not least, het Volendams Operakoor, waar, naast talloze incidentele concerten, jaarlijks een groot concert met orkest op het programma staat:

Verder is hij de vaste dirigent van het Rotterdams Opera- en operettegezelschap.
In de zomer van 2000 verleende hij met het mannenkoor "Bravi Bravi" medewerking aan het Internationale Belcantofestival te Dordrecht, zowel met concerten als in Donizetti Viva la mamma. Dit resulteerde in een uitnodiging voor een groot Verdiconcert met twee koren en orkest in het kader van het Internationaal Belcantofestival (september 2001).

In augustus 2002 verleende Peter Schlamilch met het VOK medewerking aan het Prinsengrachtconcert 2002, rechtstreeks op de tv te volgen, met de beroemde tenor Juan Diego Flórez.Eind 2002 dirigeerde hij Verdi-koren tijdens een speciale uitzending van het TV-programma Una voce particulare met het Volendams Operakoor, vanuit het gebouw van de Tweede Kamer.

Met het Westlandkoor Concordia leidde hij eind november 2002 een H. Mis in de Notre-Dame (Parijs), met het Volendams Operakoor een H. Mis in de St. Pieter te Rome, tijdens de Hemelvaartsviering.

Pianist Jorrit van den Ham.
Jorrit van den Ham is een veelgevraagd lied- en koorbegeleider en treed met vocalisten op in binnen- en buitenland. Hij geeft onder anderen concerten voor de Stichting Muziek In Huis en de Vereniging Vrienden van het Lied. Hij werkte mee aan opera producties van onder andere de Reisopera, Opera Festa, Opera op Zak, Strass Theater en de Gooise Operette. Daarnaast is hij vaste begeleider bij het Volendams Operakoor. Tevens maakt Jorrit deel uit van het educatieteam van de Nationale Opera.

Naast vele solistische optredens in Nederland gaf Jorrit van den Ham de afgelopen jaren enkele concerten op buitenlandse podia. Zo had hij een aandeel in een Preisträgerkonzert van het Mozarteum te Salzburg en trad op in St. James Church en Regent’s Hall te Londen. Hij gaf ook concerten in Frankrijk, Italië en Oostenrijk, speelde tijdens het pianofestival in Feuchtwangen en trad op voor de Beethoven Society of Europe in Londen.

Jorrit van den Ham werd op dertienjarige leeftijd toegelaten tot de afdeling ‘jong talent’ van het Hilversums Conservatorium. Een jaar later zette hij zijn pianostudie voort bij Marjes Benoist aan het Conservatorium van Amsterdam. Onder de hoede van Hakon Austbö en Naum Grubert behaalde hij zijn masterdiploma in 2006.

Hij volgde masterclasses bij Clifton Matthews, Jacques Rouvier en Rudolf Jansen (liedbegeleiding). Daarnaast studeerde hij intensief bij Peter Feuchtwanger in Londen en volgde diens masterclasses aan het conservatorium van Sion en het Mozarteum in Salzburg.

In 2013 ontving hij een stipendium van Richard-Wagner-Verband Trier-Luxemburg ter ondersteuning van zijn verdiensten als begeleider in het operarepertoire.

Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG)
Het Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG), opgericht in 1954, had en heeft als
doel opera en operette uit te voeren op een professioneel niveau. Het GOOG heeft met
grote concerten en producties een indrukwekkende historie opgebouwd. Het gezelschap
heeft meerdere goede eigen solisten.
Tegenwoordig voert het gezelschap een breed scala van het opera, musical- en operettegenre
uit in heel Nederland. Het GOOG brengt programma's en producties die goed aansluiten
bij de publiekswensen. Maar het GOOG stimuleert ook vernieuwing en dat betekent dat u
het gezelschap ook regelmatig met wat onbekender werk op de planken kunt zien.
Vernieuwing en variatie
Ieder najaar zijn er GOOG uitvoeringen, soms een galaconcert, maar vaker een opera uitvoering.
Voor de productie en de uitvoering is er altijd een mix van ervaren professionals
en beginnende theatermakers. Regelmatig zijn er producties van minder bekende opera’s in
een eigentijdse enscenering. Voorbeelden zijn o.m. het Verdi- en Pucciniprogramma in 2008
en Dido and Aeneas van Purcell in 2009.
Professionals waarderen de kwaliteit en de veelzijdigheid van het GOOG. Dat bleek uit de
medewerking aan een landelijke theatertournee in 2010: het Weens Operette Gala, met
solisten Marco Bakker en Selma Harkink en het Orchestra Particolare o.l.v. Jan Stulen.
Deze productie is meerdere malen op tv uitgezonden. In 2011 voerde het GOOG de opera
Faust van Gounod uit, een productie onder professionele regie, met bekende solisten als
André Post en (wederom) Selma Harkink en met het Symfonieorkest Nijmegen.
Met uitverkochte zalen voor alle uitvoeringen was deze productie een groot succes!
Kwaliteit en educatie. Ter gelegenheid van het 60 jarig bestaan in 2014 heeft het gezelschap de geweldige opera Eugen Onegin van de componist Tschaikowski uitgevoerd. Het geheel werd muzikaal begeleid door het symfonieorkest Nijmegen. Deze opera werd uitgevoerd in de theaters te Veenendaal, Arnhem en Nijmegen.
Kwaliteitsverbetering staat bij het GOOG hoog in het vaandel. Dit betreft natuurlijk de
zang- en theatervaardigheden van de leden. Het educatieplan van het GOOG richt zich op
koorvorming, acteren, themarepetities, lezingen, workshops zingen en acteren, muziektheaterweekenden en ondersteuning van partijstudie. Ook zijn er educatieve projecten in samenwerking met middelbare scholen en bijvoorbeeld de Arnhemse Kunstfabriek.

Vocaal Ensemble GOOG
Het GOOG is een koor, maar muziektheaterrepertoire is vaak geschreven voor solisten en ensembles. Het hangt ook van repertoirekeuzes af, maar een koor heeft die solozangers lang niet altijd zelf in huis. Omdat het GOOG ook veel concerten en andere optredens verzorgd., is vanaf 2000 serieus beleid gevoerd op de ontwikkeling en training van eigen solisten en ensemble zangers. Zij draaien overigens ook gewoon mee in het voltallige koor. Op deze manier biedt ons gezelschap, naast een goede koorscholing, aan zeer ambitieuze leden een kans zich vocaal en theatraal verder te kunnen ontplooien. De educatiecommissie organiseert voortdurend nieuwe trainingen, masterclasses en andere activiteiten voor potentiële zangers om zich verder te ontwikkelen als ensemble/solozanger. Ook in samenwerking met instituten als de Arnhemse kunstfabriek. Natuurlijk is een grote eigen inzet van deze zangers nodig, maar het blijkt steeds weer dat juist dit aspect van het |GOOG vooral op jonge zangers grote aantrekkingskracht heeft. Concerten en producties stemmen we momenteel zoveel mogelijk af op ons eigen potentieel. Daarnaast vragen we regelmatig professionele zangers te participeren. Een prachtige kruisbestuiving dus, waar diverse uitvoeringen een voorbeeld van zijn.
GOOG Vocaal Ensemble
Het GOOG is een koor, maar muziektheaterrepertoire is vaak geschreven voor solisten en
ensembles. Het hangt ook van repertoirekeuzes af, maar een koor heeft die solozangers lang
niet altijd zelf in huis. Omdat het GOOG ook veel concerten en andere optredens verzorgt,

Adres:
Theater de Lampegiet
Postcode:
3901EG
Plaats:
Veenendaal (Boek overnachting in Veenendaal)
Dagje uit in Veenendaal | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Gezamenlijk comcert door het Gelders Opera- en Operette Gezelschap met het Volendams Operakoor.
Een prachtig programma met veel opera, operette en musical. Totaal 130 zangers op het podium.
Dirigent GOOG: Hans Lamers
Pianist GOOG: Chris Kok
Dirigent Volendams Operakoor: Peter Schlamilch
Pianist Volendams Operakoor: Jorrit van den Ham

Entreeprijs:
€ 327,67

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
Invalidentoilet:
Ja
Lift:
Ja

Internetadres:
http://www.lampegiet.nl
Email adres:
googmail apenstaartje planet.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Gelders Opera- en Operette Gezelschap.
Telefoon:
0318 540000


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2015-10-15 19:54:51

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar