Christelijke Muziek & Concertagenda

Pianoduo Festival Amsterdam: Multi Keyboard Concert Amsterdam, Noord-Holland


Naam:
Pianoduo Festival Amsterdam: Multi Keyboard Concert
Datum:
8 oktober 2015

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:15u - 22:15u
Omschrijving:

Twee duo's, Willem Brons & Wakana Shimizu en Michael Tsalka & Gabriele Toia, nemen u mee op reis door de geschiedenis van de piano. Op een tafelpiano, fortepiano en Érard hoort u werken van Mozart tot Bartók en verder.

J. Chr. Bach: Sonate voor piano vier handen in A
E. Florschütz: Grande Sonata voor vier handen
G. Gershwin: selectie van korte werken
P. SanGregory: Capricious Fantasy
B. Bartók: selectie uit Mikrokosmos
W.A. Mozart: Sonate voor piano vier handen in F

Dit concert is tevens het openingsconcert van het Geelvinck Fortepiano Festival, een van de bijzondere partners van het Pianoduo Festival Amsterdam. De historische piano's zijn afkomstig van Museum Geelvinck, beheerder van de Sweelinck Collectie. De Zahler Fortepiano is in bruikleen van Gijs Wilderom.

Voor deze avond kunt u ook een voordelig combiticket bestellen: een inspirerende lezing & een concert voor slechts 25 euro!

Het programma van vanavond verbindt uitersten met elkaar, van barokgetinte tot jazzgerichte muziek. Tegelijk hebben de meeste componisten op het programma belangrijke verbindingen tussen stijlen en stromingen gelegd.

Al tijdens zijn leven zag J.S. Bach zijn roem langzaam overschaduwd worden door meerdere van zijn zoons. Johann Christian Bach zou een van de bekendste musici en componisten van de achttiende eeuw worden, een van de belangrijkste schakels tussen barok en classicisme, hoewel hij tegenwoordig een beetje vergeten lijkt. Een uitvoering van zijn schitterende Sonate in A, voor pianoduo, brengt daar alvast verandering in. Eucharius Florschütz werd in hetzelfde jaar als Mozart geboren, genoot zijn opleiding in Coburg en werd organist en componist. Hij was in de jaren 1780 geliefd als componist van kamermuziek, maar mislukte als componist van opera’s, in die tijd een van de meest eervolle genres om in te schrijven. Vervolgens beperkte hij zich tot kleinschaliger composities voor huis en kerk, naast een baan als organist in Rostock. Florschütz’ muziek overbrugt het achttiende-eeuwse Classicisme met de negentiende-eeuwse Romantiek.

Ook George Gershwin was een typisch overbruggende componist, uit de twintigste eeuw: hij wist jazz- en klassieke elementen te combineren in een eigen stijl die hem roem bracht en waar hij school mee maakte in het Amerika van het interbellum. Vooral zijn grootschalige composities als An American In Paris, en Rhapsody In Blue, werden zeer bekend, maar ook op kleinere schaal schreef hij zeer aantrekkelijke muziek. Paul SanGregory is een nog levende componist, die dit jaar 51 jaar wordt. Hij is geboren en getogen in Amerika maar woont en werkt al jaren in Taiwan als muziekprofessor. Ook hij combineert verschillende stijlen en benaderingen in zijn werk, van sterk (post)moderne maar toegankelijke composities tot lyrische, verstilde muziek. Bela Bartók deed met Centraal-Europese volksmuziek ongeveer hetzelfde als Gershwin met jazz: hij realiseerde een schitterende, persoonlijke fusie met klassieke muziek. Maar Bartók moest lang, heel lang op roem wachten. Na zijn decennialange werk op het Europese platteland en zijn emancipatie van de lokale muziek dwong de dreiging van nazi-Duitsland hem op drift. Eenzaam, arm en gevlucht naar de VS, bleef hij ook tijdens de oorlog hard doorschrijven aan zijn composities. Maar zijn grootste roem volgde pas postuum.

Het programma sluit af met een van de grootste componisten aller tijden: W.A. Mozart, wellicht de enige op dit programma die niet als overgangscomponist wordt gezien. Mozart was met J.Chr. Bach een van de eerste die de mogelijkheden van het pianoduo uitwerkte in een aantal onvergankelijke composities, zowel voor quatre mains als voor pianoduo. De sonate in F is de vierde van zes sonates voor quatre mains, geschreven in 1786, op het hoogtepunt van Mozarts carrière in Wenen.

Let op: de lezing vindt plaats in het Museum Geelvinck Hinlopen Huis (Keizersgracht 633), op enkele minuten loopafstand van de Amstelkerk. Na afloop kunt u rustig doorlopen naar het concert in de Amstelkerk.

Adres:
Amstelveld 10 (Amstelkerk)
Postcode:
1017 JD
Plaats:
Amsterdam (Boek overnachting in Amsterdam)
Dagje uit in Amsterdam | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Piano
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Willem Brons & Wakana Shimizu
Michael Tsalka & Gabriele Toia

Entreeprijs:
€ 20,00

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt

Internetadres:
http://www.pianoduofestival.nl
Email adres:
info apenstaartje pianoduofestival.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Pianoduo Festival Amsterdam.
Telefoon:
06 28251226


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2015-08-31 10:06:59

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar