Christelijke Muziek & Concertagenda

Zomeravondmuziek in de Bavo met Bach Haarlem, Noord-Holland


Naam:
Zomeravondmuziek in de Bavo met Bach
Datum:
20 september 2015

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19:00u - 19:45u
Omschrijving:

Op zondagavond 20 september wordt in de Grote of St. Bavokerk een bijzonder concert uitgevoerd door het ensemble Octagon. Dit ensemble is ontstaan als octet in november 2006, ter gelegenheid van de traditionele culturele zondag in Utrecht op de eerste zondag van het nieuwe jaar. Het ensemble bestaat uit actieve zangers die hun jarenlange ervaring gebundeld hebben om in kleiner verband te kunnen concerteren. Octagon voert kleine a capella programma’s uit en heeft zich daarnaast gespecialiseerd in werken van Buxtehude en Schütz. Er wordt samengewerkt met instrumentalisten in wisselende samenstelling en met wisselende muzikale/artistieke leiding.

De cantate Actus Tragicus (begrafeniscantate) is één van de eerste cantates van hem. Bach schreef deze cantate op 22-jarige leeftijd. De cantate vormt qua stijl, stemvoering, instrumentele bezetting, compositie, theologische inhoud, kortom als algemeen concept een breuk met Bachs voorgangers en tijdgenoten. Hier blijkt dat Bach op jonge leeftijd grensverleggend was binnen een grote traditie bij het componeren van cantates.

In de cantate wordt het sterven muzikaal verwoord als een vredig binnengaan in het paradijs. De cantate is geschreven voor een sobere bezetting: een klein orkest van (2 blokfluiten, 2 gamba's en een basso continuo) met de vier klassieke solostemmen (bas, tenor, alt en sopraan). In de tekst is een tweedeling te horen: het eerste deel behandelt het sterven vanuit het perspectief van het Oude Testament en het tweede deel behandelt het sterven vanuit het perspectief van het Nieuwe Testament.
Tijdens deze avond speelt Matteo Imbruno (organist van de Oude Kerk in Amsterdam) ook enkele orgelsoli op het koororgel.

Zondag 20 september 19:00 uur Ensemble Octagon o.l.v. Paul Valk m.m.v. Matteo Imbruno, koororgel (orgelsoli) Werken van Schütz, Buxtehude en Bach (o.a. Cantate 106 ‘Actus Tragicus’) i.s.m. Vrienden van de Grote Kerk. Toegang vrij (vrijwillige bijdrage)

Adres:
Grote of St. Bavokerk Haarlem
Postcode:
2011RD
Plaats:
Haarlem (Boek overnachting in Haarlem)
Dagje uit in Haarlem | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Anders
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Ensemble Octagon o.l.v. Paul Valk m.m.v. Matteo Imbruno, koororgel

Entreeprijs:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt

Internetadres:
http://www.bavo.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Zomeravondmuziek in de Bavo.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2015-08-14 10:14:21

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar