Christelijke Muziek & Concertagenda

Première ‘Veenendaal Te Deum’ in groots jubileumconcert Westerkerkmuziek Veenendaal, Utrecht


Naam:
Première ‘Veenendaal Te Deum’ in groots jubileumconcert Westerkerkmuziek
Datum:
27 juni 2015

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16:00u - 17:15u
Omschrijving:

Vijf jaar geleden, in juni 2010 werd het eerste concert gegeven in het kader van de klassieke concertserie Westerkerkmuziek Veenendaal. Vijf jaar later, op 27 juni aanstaande vindt het slotconcert plaats van alweer het 5e seizoen, het eerste jubileum van de concertserie dus. De serie krijgt in het land een steeds grotere bekendheid en trekt soms tot 600 luisteraars per concert. Bezoekers zijn lovend over de serie en musici geven zonder uitzondering aan, met veel plezier bij deze concerten op te treden.
Om het jubileum te vieren wordt op 27 juni een groot muzikaal evenement georganiseerd. Daarin treedt een projectkoor op, bestaande uit ongeveer 60 geschoolde Veenendaalse koorzangers. Ook een projectorkest, waarin getalenteerde musici uit Veenendaal meespelen, is van de partij. Het hoofdmenu wordt gevormd door de ‘Krönungsmesse KV317’ van W.A. Mozart. Dat werk wordt uitgevoerd onder leiding van de Veenendaalse bas-bariton Kees Jan de Koning. In een concert voor 2 trompetten en orkest van de Italiaanse barokcomponist Franceschini soleren de trompettisten André Heuvelman en Wim van Schaik (André’s eerste trompetleraar). Ook zeven Veenendaalse solozangers laten zich horen in dit programma.
Uniek aan dit concert is de première van enkele composities die speciaal geschreven zijn voor dit concert. De in Veenendaal wonende componist Harold Schonewille heeft van januari tot eind mei gewerkt aan een stuk voor solisten, kinderkoor, koor en orkest; de titel is ‘Veenendaal Te Deum’, gebaseerd op de bekende tekst van Ambrosius. Het stuk bestaat uit 7 delen en heeft een duur van 18 minuten. Schonewille maakt in dit werk gebruik van de vrij grote orkestbezetting die voor dit concert nodig is (bij de Krönungsmesse van Mozart 11 strijkers, 2 hobo’s, fagot, 2 trompetten, 2 hoorns, pauken en orgel) en put dus uit bijzonder veel klankmogelijkheden. De eerste repetities hebben plaatsgevonden en het blijkt een uitdagende compositie te zijn geworden in een gematigd modern idioom. Verder schreef hij enkele korte werkjes op dierengedichten van Kees Stip, de bekende Veenendaalse dichter. Al met al een bewijs dat klassieke muziek in Veenendaal springlevend is.
Het concert vindt plaats in de Westerkerk, Goudvink 2, aanvangstijd 16.00 uur. De toegang is gratis; er wordt aan de uitgang een collecte gehouden. Meer informatie over het programma en de musici vindt u op www.westerkerkmuziekveenendaal.nl.

Adres:
Westerkerk, Goudvink 2
Postcode:
3906AL
Plaats:
Veenendaal (Boek overnachting in Veenendaal)
Dagje uit in Veenendaal | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden
Anders:
Jubileumconcert

Uitvoerenden:
Kees Jan de Koning, algehele leiding.
André Heuvelman en Wim van Schaik, trompet.
Harold Schonewille, nieuwe composities.
Veenendaals projectkoor en -orkest.

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis


Internetadres:
http://www.westerkerkmuziekveenendaal.nl
Email adres:
info apenstaartje westerkerkmuziekveenendaal.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Stichting Westerkerkmuziek Veenendaal.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2015-06-12 00:15:55

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.