Christelijke Muziek & Concertagenda

Edesche Orgelrecitals: Peter Eilander - César Franck en Johann Sebastian Bach Ede, Gelderland


Naam:
Edesche Orgelrecitals: Peter Eilander - César Franck en Johann Sebastian Bach
Datum:
2 oktober 2015

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
2000u - u

Omschrijving:

Luister naar Francks revolutionaire muziek en ontdek hoe hij en Bach de werken van hun leerlingen beïnvloedden. Organist Peter Eilander brengt een warm eerbetoon aan César Franck, het boegbeeld voor generaties jonge componisten, die 125 jaar geleden overleed. Ook Johann Sebastian Bach leidde componisten op, waaronder twee van zijn belangrijkste leerlingen: Johann Peter Kellner en Johann Ludwig Krebs. Allen komen dit orgelrecital aan bod.

César Franck en consorten
Organist Peter Eilander brengt een warm eerbetoon aan César Franck, die dit jaar 125 jaar geleden overleed. Deze meester van de Franse muziek werd het boegbeeld voor generaties jonge componisten. Guilmant, Barié en Wolstenholme: allemaal waren ze schatplichtig aan de vernieuwingen die Franck in zijn muziek doorvoerde. Toch baseerde Franck zich ook wel eens om muziek van anderen. Zo brengt hij in zijn beroemde Final, op. 21 een eerbetoon aan orgelvirtuoos Louis Lefébure-Wély. Wély werd geroemd om zijn virtuoze pedaaltechniek. Het is dus niet zo gek dat Franck juist in de Final een bloedstollende pedaalsolo verwerkte. William Wolstenholme is misschien wel de grootste verrassing op het programma. Deze blinde Londense organist en componist werd door zijn tijdgenoten de 'Engelse Franck' genoemd.

Bach, Kellner en Krebs
Net als 'vadertje Franck' leidde Johann Sebastian Bach generaties vooraanstaande Duitse componisten op. Johann Peter Kellner en Johann Ludwig Krebs waren twee van Bachs belangrijkste leerlingen. Van Kellner gaat het verhaal dat hij de echte componist is van Bachs beroemde Toccata en Fuga in d, BWV 565. De muziek van Krebs is sinds de twintigste eeuw met een opmars bezig. Geen wonder, want het gespeelde Trio in C staat in directe lijn met Bachs onovertroffen Triosonates voor orgel.


Peter Eilander
Bach en Franse romantiek op het Nederlandse Yoma-orgel, kan dat? "Dat is de kunst van het vak", aldus Peter Eilander. "De muziek moet je tot klinken laten brengen, en dat doe je op elk orgel weer anders. Dit orgel heeft souplesse, het kijkt terug naar Bach en blikt ook naar voren toe, naar de romantiek." Een kolfje naar de hand van Peter Eilander dus, die als specialist op het gebied van de Franse orgelmuziek diverse onderscheidingen ontving. "Ik wil graag het orgel zijn 'concertante'-gezicht terug geven! Ik vind: een concert is een concert. Er komt bij mij altijd een stevig stuk literatuur aan de orde. En ook wel koraalbewerkingen, maar alleen van goede snit. Dat hoort echt bij mij."

Adres:
Amsterdamseweg 9
Postcode:
6711 BE
Plaats:
Ede (Boek overnachting in Ede)
Dagje uit in Ede | Activiteiten Gelderland

Provincie:
Gelderland

Thema:
Anders
Soort:
Orgel (meer orgelconcerten)
Uitvoering:
Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Peter Eilander

Entreeprijs volwassenen:
€ 18,00
Entreeprijs kinderen:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Opmerking toegankelijk:
Gedeeltelijk
Weer:
Overdekt
Invalidentoilet:
Nee
Lift:
Nee

Internetadres:
https://tickets.edescheconcertzaal.nl/nl/tickets/343-peter-eilander-cesar-franck-en-johann-sebastian-bach-edesche-orgelrecitals
Email adres:
info apenstaartje edescheconcertzaal.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Edesche Concertzaal.
Telefoon:
+31 318 200 214


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2015-06-08 14:27:22

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar