Christelijke Muziek & Concertagenda

Doris Hochscheid (cello) en Frans van Ruth (piano) - Bach, Escher, Saint-Saëns Ede, Gelderland


Naam:
Doris Hochscheid (cello) en Frans van Ruth (piano) - Bach, Escher, Saint-Saëns
Datum:
26 september 2015

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
2000u - u

Omschrijving:

Celliste Doris Hochscheid en pianist Frans van Ruth zijn de ultieme ambassadeurs van het Nederlandse cellorepertoire. In de Edesche Concertzaal combineren ze meesterwerken van Bach en Saint-Saëns met onbekende parels uit de Nederlandse celloliteratuur, zoals de Cellosonate van Rudolf Escher. Escher componeerde het als protest tegen de onmenselijkheid van het nazi-regime in de donkere dagen van de Tweede Wereldoorlog.

Rudolf Eschers Cellosonate
Nederlandse klassieke muziek is nog steeds een goed bewaard geheim. Toch heeft Nederland ook veel grote componisten voortgebracht die de vergelijking met hun buitenlandse collega's ruimschoots doorstaan. Rudolf Escher is er zo één. Deze achterneef van graficus M.C. Escher schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn beroemde Cellosonate. Hierin verwerkte hij zijn boosheid en afgrijzen over het niet aflatende nazi-geweld. Toch werd het geen somber stuk, want het werk eindigt met een extatische hymne.

Camille Saint-Saëns
Ook de Eerste Cellosonate van Camille Saint-Saëns heeft met de oorlog te maken. Na de Frans-Duitse oorlog van 1870-71 richtte Saint-Saëns met een aantal collega-componisten de Société Nationale de Musique op; een beweging die vooral de Franse muziek wilde bevorderen en bevrijden van de overheersende invloed van vooral Wagners (Duitse) muziek. Als eerste wapenfeit van de Société componeerde Saint-Saëns zijn Eerste Cellosonate.

Joseph Hollman
Celliste Doris Hochscheid en pianist Frans van Ruth combineren Eschers en Saint-Saëns's cellosonates met muziek van Joseph Hollman. Geen toevallige keuze, want Escher was een uitgesproken francofiel, net als de negentiende-eeuwer Joseph Hollman. Hollman werkte jaren als cellist in Parijs en was een van de beroemdste cellisten van zijn tijd. Geen wonder dat hij de aandacht trok van Camille Saint-Saëns, die zijn Tweede Celloconcert aan Hollman opdroeg.

Adres:
Amsterdamseweg 9
Postcode:
6711 BE
Plaats:
Ede (Boek overnachting in Ede)
Dagje uit in Ede | Activiteiten Gelderland

Provincie:
Gelderland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Ensemble
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Doris Hochscheid
Frans van Ruth

Entreeprijs volwassenen:
€ 20,00
Entreeprijs kinderen:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Opmerking toegankelijk:
Gedeeltelijk
Weer:
Overdekt
Invalidentoilet:
Nee
Lift:
Nee

Internetadres:
https://tickets.edescheconcertzaal.nl/nl/tickets/342-doris-hochscheid-cello-en-frans-van-ruth-piano-bach-escher-saint-saens
Email adres:
info apenstaartje edescheconcertzaal.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Edesche Concertzaal.
Telefoon:
+31 318 200 214


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2015-06-08 14:22:29

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar