Christelijke Muziek & Concertagenda

PINKSTERCANTATES - Luthers Bach Ensemble Burgum, Friesland


Naam:
PINKSTERCANTATES - Luthers Bach Ensemble
Datum:
22 mei 2015

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20u - 22u
Omschrijving:

Feestelijke pinkstercantates door Luthers Bach Ensemble in Kruiskerk Burgum

Het Luthers Bach Ensemble o.lv. Tymen Jan Bronda voert op vrijdag 22 mei om 20.00 uur een Pinksterconcert uit in de Kruiskerk te Burgum. Het barokorkest van het Luthers Bach Ensemble, solisten en een projectkoor van geschoolde zangers laten feestelijke pinkstercantates en -motetten klinken van J.S. Bach, A.G. Homilius en Johann Walter.

In de aanloop naar Pinksteren heeft het Luthers Bach Ensemble twee prachtige cantates en twee mooie motetten op het concertprogramma gezet.
In cantate BWV 34 ‘O ewiges Feuer, o Ursprung der Liebe‘ van J.S. Bach zullen o.a. trompetten en pauken klinken. Twee delen hiervan staan dan ook in het juichende D-groot, de toonsoort van trompetten. Verder zijn er strijkers, een continuo, hobo’s en twee traverso's (voorloper van dwarsfluit) actief. In deze cantate zorgen niet alleen de blazers in overdrachtelijke zin voor muzikaal 'Feuerwerk', ook verbeelden de eerste violen flakkerende vlammetjes!
Het tweede werk is van Gottfried August Homilius (1714-1785), een bekend componist in de tijd na Johann Sebastian Bach. Al tijdens zijn leven kreeg Homilius het predikaat ´beste kerkcomponist van zijn tijd‘. Van hem wordt - ook al in de stralende toonsoort D - de cantate ´Der Herr ist Gott, der uns erleuchtet‘ ten gehore gebracht. Wat opvalt is de galante stijl, die ook te herkennen is bij een tijdgenoot als Carl Philipp Emanuel Bach.
Het motet ‘Der Geist hilft unsrer Schwachheit auf’ van J.S. Bach bestaat uit drie zelfstandige delen. Het openingsdeel is voor achtstemmig dubbelkoor. Dit motet sluit af met een koraal op de woorden van de bekende Pinksterhymne ‘Komm, heiliger Geist’.
Ook Johann Walter maakt in zijn motet ‘Komm Heiliger Geist, Herre Gott’ gebruik van de tekst die Maarten Luther schreef.
De vier werken op het programma worden uitgevoerd door het barokorkest van het Luthers Bach Ensemble en solisten; allen professionele musici. Het projectkoor bestaat uit geschoolde zangers. Samen zorgen zij voor een prachtig Pinksterconcert!

Uitvoerenden
Luthers Bach Ensemble (projectkoor, barokorkest & solisten) o.l.v. Tymen Jan Bronda.
Solisten: Maria Valdmaa (sopraan) | Oscar Verhaar (altus) | Han Warmelink (tenor) | Michiel Meijer (bas).

Uitvoeringen
VR 22 mei 20u Kruiskerk Burgum (Nieuwstad 5)
(ook op 23 mei en op 24 mei in Groningen, zie website)

Voorverkoop
Kaarten via ticketservice op www.luthersbachensemble.nl. Of telefonisch: 06 149 22 638 (ma-wo-vr tussen 18-21 u). Of via Boekhandel Godert Walter, Oude Ebbingestraat 53, Groningen.

Entree
Ticketservice: (prijzen ticketservice excl. boekingskosten)
€18 (normaal)| €15 euro (vriend)| €8 (student)| €28 euro (eerste rang Der Aa).
Aan de kassa:
€22 (normaal)| €19 (vriend)| €12 (student)| €32 (eerste rang Der Aa).
Meer informatie: www.luthersbachensemble.nl / info@luthersbachensemble.nl

Adres:
Kruiskerk, Nieuwstad 5
Postcode:
9251LM
Plaats:
Burgum (Boek overnachting in Burgum)
Dagje uit in Burgum | Activiteiten Friesland

Provincie:
Friesland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)


Entreeprijs:
€ 18,00


Internetadres:
http://www.luthersbachensemble.nl
Email adres:
info apenstaartje luthersbachensemble.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Luthers Bach Ensemble.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2015-04-26 13:17:51

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar