Christelijke Muziek & Concertagenda

Festoenconcert: MUZIEK BIJ ICONEN Heerenveen, Friesland


Naam:
Festoenconcert: MUZIEK BIJ ICONEN
Datum:
19 april 2015

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
15:30u - 17:30u
Omschrijving:

Festoenconcert ‘Muziek bij iconen’
Op 18 april in Jorwerd en op 19 april in Heerenveen zal ‘Muziek bij Iconen’ klinken. Een projectkoor van Collegium Vocale Fryslân o.l.v. Gerben van der Veen voert dit vierde ‘Festoenconcert’ uit. Het is een programma om stil van te worden….

In de benaming ‘Festoenconcerten’ ligt de term festoen, afgeleid van het Latijnse festa, besloten. Eigenlijk is festoen een versiering in de vorm van een guirlande van fruit en bladeren, vaak voorkomend op preekstoelen en zuilen in oude gebouwen. Met de serie Festoenconcerten beoogt Collegium Vocale Fryslân een ‘luisterrijk’ feest van koormuziek te brengen in sfeervolle, Friese kerken.

In dit vierde Festoenconcert staan iconen centraal. Het projectkoor zingt composities die stuk voor stuk de benaming ‘icoon’ verdienen. Het zijn werken van Tavener, Arvo Pärt, Bortnyansky, Górecky, de Morales, Rautavaara en Sisask. Vóór en na het concert is een iconen-expositie te bewonderen van Els Vroegh. Zij schildert volgens een eeuwenoude traditie, namelijk de eitempera-techniek met natuurlijke pigmenten.
Een icoon is een afbeelding van Christus, de Moeder Gods, heiligen of hoogfeesten. Vaak krijgt een icoon de naam van een stad en is er rond de afbeelding een legende ontstaan. Iconen zijn onlosmakelijk verbonden met christelijk-orthodoxe kerken en met het leven van hun gelovigen.
De in 2013 overleden Engelse componist John Tavener trad in 1977 toe tot de Russisch-orthodoxe kerk. Deze keuze heeft zijn manier van componeren sterk beïnvloed. Dat geldt min of meer ook voor de Letse componist Arvo Pärt die eenzelfde stap zette in 1968.
Bij de muziek die zal klinken tijdens dit Festoenconcert passen heel goed de termen ‘verstilling’ en ‘bezinning’. Christa Emmerink luistert het concert op met harpspel en Femke IJlstra met saxofoon. Zij verzorgen de instrumentale intermezzi.
Het koor wordt bij Parce mihi Domine van Cristóbal de Morales begeleid door saxofoon. Het is een van de (vele) momenten om de ogen te sluiten en de klanken over je heen te laten spoelen.
Alle voorwaarden – een sfeervolle concertlocatie, muziekkeuze, iconen, koor en solisten - zijn aanwezig voor het creëren van een mooie, verstilde sfeer tijdens dit concert.

Zaterdag 18 april 20.00 u. - Redbadtsjerke Jorwert.
Zondag 19 april 15.30 u. - RK Kerk Heerenveen.
Projectkoor Collegium Vocale Fryslân o.l.v. Gerben van der Veen.
Christa Emmerink harp | Femke IJlstra saxofoon.
Iconen-expositie - Els Vroegh
Kaarten in voorverkoop € 15,- via www.collegiumvocalefryslan.nl. Aan de zaal € 17.-. Bij binnenkomst krijgt u koffie met iets lekkers.

Adres:
RK Kerk, Crackstraat 13
Postcode:
8441 ES
Plaats:
Heerenveen (Boek overnachting in Heerenveen)
Dagje uit in Heerenveen | Activiteiten Friesland

Provincie:
Friesland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor


Entreeprijs:
€ 15,00


Internetadres:
http://www.collegiumvocalefryslan.nl
Email adres:
pr apenstaartje collegiumvocalefryslan.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Collegium Vocale Fryslan.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2015-03-20 19:25:51

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar