Christelijke Muziek & Concertagenda

Johannes Passion Workum, Friesland


Naam:
Johannes Passion
Datum:
28 maart 2015

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19:45u - 22:15u
Beluister geluidsfragment
Beluister geluidsfragment #2
Omschrijving:

Bach schreef de Johannes-Passion in 1724 in drie maanden tijd. Op 7 april van dat jaar, Goede Vrijdag, werd de Johannes-Passion voor het eerst uitgevoerd in de Nicolaïkirche in Leipzig. Een jaar later verving hij het openingskoor door een ingetogen koraalbewerking, waarschijnlijk omdat er kritiek op de (te uitbundige) muziek was gekomen. Bach bleef wijzigingen aan de Johannes-Passion aanbrengen, zodat er tegenwoordig vier verschillende versies bestaan (naast die uit 1724 en 1725 is er ook een versie uit 1728 en 1749). Vlak voor zijn dood begon Bach aan een nieuwe versie, die hij niet heeft kunnen afmaken.

De Johannes-Passion wordt vaak vergeleken met de Matthäus-Passion, die Bach enkele jaren later zou schrijven. In vergelijking met de Matthäus-Passion, is de Johannes-Passion muzikaal wat feller, maar tegelijkertijd ingetogener. Zijn voor de Matthäus-Passion twee orkesten en twee koren nodig: bij de Johannes-Passion volstaat een klein orkest en koor.

Bach volgt vrijwel letterlijk de teksten van het Evangelie volgens Johannes. Op twee plaatsen brengt hij een kleine toevoeging uit het Evangelie volgens Matteüs aan (het wenen van Petrus nadat de haan gekraaid heeft en het scheuren van het voorhang in de tempel, de aardbeving, het splijten van de rotsen en de opstanding van de gestorvenen na de dood van Jezus). Hierdoor ligt het accent in de Johannes-Passion minder op het lijden van Jezus. Jezus komt meer over als een krachtige persoonlijkheid die een boodschap te vertellen heeft dan als het trieste slachtoffer in de Matthäus-Passion. Veel aandacht wordt besteed aan de beschrijving van het proces van Jezus.

Adres:
Merk 5, Grote Kerk
Postcode:
8711 CL
Plaats:
Workum (Boek overnachting in Workum)
Dagje uit in Workum | Activiteiten Friesland

Provincie:
Friesland

Thema:
Pasen
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)
Doelgroep:
Volwassenen

Uitvoerenden:
Uitvoerenden:
Barokorkest The Northern Consort, koor Nederlandse Bach Academie, solisten o.a. Heleen Koele, Marcel Beekman, Mark Omvlee, Frans Fiselier, Jelle Draijer, dirigent Hoite Pruiksma

Entreeprijs volwassenen:
€ 25,00
Entreeprijs kinderen:
€ 15,00

Invalidentoilet:
Ja

Internetadres:
http://www.nederlandsebachacademie.nl
Email adres:
info apenstaartje nederlandsebachacademie.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Nederlandse Bach Academie.

Kaarten:
kinderen tot 18 jaar 15 euro

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2015-03-16 18:31:59

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar