Christelijke Muziek & Concertagenda

Matthäus Passion Maassluis, Zuid-Holland


Naam:
Matthäus Passion
Datum:
28 maart 2015

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19:00u - 22:30u
Omschrijving:

Ongewone Matthäus-uitvoering door Vocaal Ensemble Magnificat en ROV Canto di Lode

REGIO – Miljoenen mensen wereldwijd laven zich jaarlijks in talloze kerk- en concertzalen aan Bachs bekendste meesterwerk: de Matthäus-Passion. Zaterdag 28 maart klinkt deze ontroerende passievertolking in de Groote Kerk van Maassluis, door onder meer ROV Canto di Lode en vocaal ensemble Magnificat. „Deze muziek is een wonder.”

Met de Matthäus-Passion maakte Bach een van de meest indrukwekkende composities ooit, weet Rinus Verhage, dirigent van onder meer de beide koren. „De lengte, de diepgang, de emoties... Dit stuk raakt je elke keer weer. Woorden en muziek sluiten naadloos op elkaar aan om over het lijden van Christus te vertellen. Het is een eeuwenoud werk, maar het verveelt nooit. Wonderlijk toch, dat zo'n oude tekst vanwege de muziek mensen –gelovig of niet– over heel de wereld blijft boeien?”
Ook de dubbelkorigheid maakt de monumentale passie bijzonder. Het eerste koor maakt deel uit van het grote verhaal; het tweede koor mengt zich er vanaf de zijlijn in met vragen, commentaar en conclusies.

Ongewoon
Voor de uitvoering op 28 maart maakt Verhage een ongewone keuze: zijn twee koren hebben een ongelijke grootte. „Dat kom je niet zo veel tegen, inderdaad. Ik zag het Jos van Veldhoven van de Nederlandse Bachvereniging voor het eerst doen, vorig jaar. Gezien hun verschillende functies kun je de keus uitstekend verdedigen. Grote kans dat Bach dit ook gedaan heeft. Zo krijg je een nog levendiger, diverser geheel.”
Op twee onderdelen schrijft de componist zelfs een derde koor voor, als uitkomende stem (cantus firmus). Verhage: „Hiervoor heb ik gekozen voor het schoolkoor van de CSG Prins Maurits uit Middelharnis. Een koor met een mooie, jonge klank, dat dit al vaker heeft gedaan. Het zingt een melodie over de andere koren heen.”

Schoonheid
De prijs blijft met maximaal 20,00 euro (in de voorverkoop) opvallend laag, voor een uitvoering van de passie op dit niveau. „We hebben geen winstoogmerk”, legt voorzitter Johan Wolterink van Canto di Lode uit. „Met hulp van fondsen, sponsors en de opbrengst van de kaartverkoop willen we puur kostendekkend werken. Zo kunnen we onze luisteraars in de schoonheid van de muziek laten delen.”
Meer informatie over prijzen, musici en (online) kaartverkoop op cantodilode.nl

Adres:
Kerkplein 2
Postcode:
3144 EK
Plaats:
Maassluis (Boek overnachting in Maassluis)
Dagje uit in Maassluis | Activiteiten Zuid-Holland

Provincie:
Zuid-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Klassiek
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
ROV Canto Di Lode
Vocaal Ensemble Magnificat
Florilegium Musicum
Prins Maurits schoolkoor
Dirigent : Rinus Verhage
Orgel : Wim Diepenhorst
Alt : Myra Kroese
Sopraan : Hieke Meppelink
Aria’s : James Doing en Pieter
Hendriks
Christuspartij : Vincent Spoeltman
Evangelist : Frank Fritschy

Entreeprijs:
€ 20,00


Internetadres:
http://www.cantodilode.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Vocaal Ensemble Magnificat.

Kaarten:
www.cantodilode.nl

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2015-02-24 20:29:19

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar