Christelijke Muziek & Concertagenda

Het monumentale ‘Ein deutsches Requiem’ van Brahms in Westerkerkmuziek Veenendaal, Utrecht


Naam:
Het monumentale ‘Ein deutsches Requiem’ van Brahms in Westerkerkmuziek
Datum:
21 februari 2015

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16:00u - 17:15u
Omschrijving:

Op zaterdag 21 februari om 16.00 uur wordt in de Westerkerk, Goudvink 2 te Veenendaal, een concert verzorgd door het Luna Kamerkoor o.l.v. van Wolfgang Lange. Dit koor is opgericht in 2012 en is bedoeld voor vergevorderde amateurzangers uit heel Nederland. De repertoirekeuze richt zich voornamelijk op muziek vanaf de 19e eeuw. Het koor voert ‘Ein deutsches Requiem’ van Brahms uit, één van de beroemdste en ontroerendste koorwerken uit de 19 eeuw.
Brahms gaat heel anders met het idee van een requiem om dan in de Latijnse dodenmis. Niet de overledenen hebben hulp en troost nodig, maar de nabestaanden. Hij koos daarom teksten uit het Oude en Nieuwe Testament (in de Duitse vertaling van Maarten Luther) en ook uit apocriefe boeken, die de nabestaanden helpen hun lijden te verlichten en de onomkeerbaarheid van de dood te accepteren. De keuze van de teksten getuigt van Brahms’ grote kennis van de Bijbel en van zijn persoonlijke religieuze opvattingen en geestelijke vrijheid.
Ein deutsches Requiem is geen treurmuziek. De centrale gedachte van het werk is niet de eeuwige rust van de overledenen, maar voor alles de troost voor degenen die het leed dragen, muziek dus voor de levenden. Zo begint Brahms' requiem met de tekst "Selig sind, die da Leid tragen, denn sie sollen getröstet werden" (Matteüs 5:4).
Wolfgang Lange studeerde hobo bij o.a. Han de Vries (Amsterdam) en later koordirectie bij Barend Schuurman aan de Hogeschool voor Muziek te Rotterdam. Hij vervolgde de opleiding aan de Hogeschool voor Muziek te Tilburg voor de ‘Tweede Fase’. In 2003 behaalde hij zijn ‘Master’s Degree’. Wolfgang is dirigent en artistiek leider van het Helios Ensemble, het Luna Kamerkoor (projectkoor), van Kleinkoor Caprice, het Gelders Bach Collegium (Apeldoorn), het Utrechts Kamerkoor, het Achterhoeks Ko&Orkest, en het door hem opgerichte Collegium Vocale Deventer en Koor55. Met zijn koren voert hij uiteenlopend koorrepertoire uit van muziek uit de afgelopen vijf eeuwen, zowel a-capella als met volledig orkest. De componist Daan Manneke componeerde in zijn opdracht voor het Helios een grand motet voor koor en ensemble 'Trajectoire'.
De toegang is gratis, bij de uitgang wordt een collecte gehouden. Meer informatie is te vinden op www.westerkerkmuziekveenendaal.nl.

Adres:
Westerkerk, Goudvink 2 Veenendaal
Postcode:
3906 AL
Plaats:
Veenendaal (Boek overnachting in Veenendaal)
Dagje uit in Veenendaal | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Luna Kamerkoor o.l.v. Wolfgang Lange; Martha Bosch, sopraan; Hans Scholing, bariton; Ernst Binnekamp en Klaas Bakker, piano

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis


Internetadres:
http://www.westerkerkmuziekveenendaal.nl
Email adres:
info apenstaartje westerkerkmuziekveenendaal.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Westerkerkmuziek Veenendaal.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2015-02-14 22:35:56

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar