Christelijke Muziek & Concertagenda

Scenische Matthäus-Passion - Luthers Bach Ensemble Burgum, Friesland


Naam:
Scenische Matthäus-Passion - Luthers Bach Ensemble
Datum:
8 maart 2015

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
15u - 18u
Omschrijving:

Scenische Matthäus-Passion door Luthers Bach Ensemble.

Van 5 tot 8 maart voert het Luthers Bach Ensemble een bijzondere Matthäus-Passion uit op vier locaties. Aan dit alom bekende oratorium van Bach is een aantal dramatische elementen toegevoegd. De regie van deze (semi-)scenische uitvoering is in handen van Jos Visscher.
Hoewel de Matthäus-Passion door Bach geschreven is als een oratorium, bevatten zowel tekst als muziek veel dramatische, opera-achtige elementen. Het bekende werk is te typeren als een meeslepend verhaal met een grote spanningsboog; een verhaal over een onafwendbaar lot.

Normaal gesproken is een uitvoering van de Matthäus een vrij statische gebeurtenis. Het publiek beleeft het verhaal van het lijden en sterven van Jezus mee door te luisteren naar de evangelist, de overige solisten, het orkest en het koor.
Het Luthers Bach Ensemble (LBE) heeft bij de komende Matthäus-uitvoeringen echter theatrale elementen toegevoegd aan het verhaal, wat het drama versterkt. Deze semi-scenische uitvoering van Bachs meesterwerk staat onder regie van Jos Visscher. Hij heeft zich de laatste jaren vooral toegelegd op het schrijven en regisseren van muziektheater. Zo maakte hij in samenwerking met Jan Misdom en het Misdom Consort vier kameropera’s.

In de scenische Matthäus vervullen het koor en (met name) de solisten van het LBE niet alleen een zangersrol, maar zijn zij ook acteurs. Het gaat niet zo ver dat het muziektheater wordt, de enscenering blijft sober. De muziek voert de boventoon, zodat het publiek vooral daarvan kan genieten. Er is echter wel sprake van het uitlichten van bepaalde personages, waarbij kleding en kleuren de karakters accentueren. Verder zingen de zangers ook nog uit het hoofd. Hierdoor kunnen de toeschouwers het verhaal intenser meebeleven en krijgt de muziek meer betekenis.
Het LBE kiest voor een opzet met solisten, koor en orkest zoals de oude Bach dat ook deed. De solisten zingen mee in beide (klein bezette) koren. Met zijn eigen onvolprezen barokorkest staat het LBE garant voor een viertal uitvoeringen van formaat. Bijzondere uitvoeringen van Bachs grootste en meeslependste werk die u beslist niet mag missen!
Uitvoerenden
Luthers Bach Ensemble (kleinkoor en barokorkest) o.l.v. Tymen Jan Bronda
Cecilia Bernardini - aanvoerder
Roder Jongenskoor
Robert Buckland - Evangelist| Marc Pantus - Christus| Klaartje van Velthoven - sopraan|
Martha Bosch - sopraan| Robert Kuizenga - altus| David van Laar - altus| Richard Resch -tenor| József Csapó - tenor| David Greco - bas.
Regie - Jos Visscher
DO 5 mrt 19.30 u Petrus & Pauluskerk, Loppersum (Kerkpad 1)
VR 6 mrt 19.30 u Jozefkerk, Assen (Kerkplein 1)
ZA 7 mrt 19.30 u Der Aa-kerk Groningen (Akerkhof 2)
ZO 8 mrt 15.00 u Kruiskerk Burgum (Nieuwstad 5)
Kaarten: www.luthersbachensemble of via 06 149 22 638 (ma-wo-vr tussen 18-21 uur).

Adres:
Kruiskerk, Nieuwstad 5
Postcode:
9251LM
Plaats:
Burgum (Boek overnachting in Burgum)
Dagje uit in Burgum | Activiteiten Friesland

Provincie:
Friesland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)


Entreeprijs volwassenen:
€ 27,00
Entreeprijs kinderen:
Gratis


Internetadres:
http://www.luthersbachensemble.nl
Email adres:
info apenstaartje luthersbachensemble.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Luthers Bach Ensemble.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2015-02-07 12:56:01

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar