Christelijke Muziek & Concertagenda

Vocaliber zingt Schütz en Bach Huizen, Noord-Holland


Naam:
Vocaliber zingt Schütz en Bach
Datum:
1 november 2014

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - 22:00u
https://www.youtube.com/watch?v=AnB3FheFz44&feature=youtu.be
Omschrijving:

Gedenken

Zaterdagavond 1 november a.s. zal het kamerkoor Vocaliber de Musikalische Exequien van de Duitse componist Heinrich Schütz (1585-1672) uitvoeren. Daarnaast zingt het koor nog een tweetal motetten van Schütz en het motet “Komm, Jesu, komm” (BWV 229) van Johann Sebastian Bach (1685-1750). Deze muziek staat in het kader van het gedenken van de overledenen. Voor één keer is de VrijdagAvondmuziek op zaterdag, omdat het 1 november Allerheiligen is.

Geloof
De Musikalische Exequien – Concert in Form einer teutschen Begräbnis-Messe – is uitgegeven in 1636 en is als uitvaartmuziek gecomponeerd voor de begrafenis voor prins Heinrich II. De dood was alomtegenwoordig in het toenmalige Duitsland, dat geplaagd werd door godsdiensttwisten en te lijden had onder de Dertigjarige Oorlog (1618-1648).

Achtergrond
Het eerste deel van Schütz’ Musikalische Exequien is een protestantse vertaling van het katholieke Kyrie en het Gloria, die in het begin van de viering gezongen werden. Behalve een aantal Duitse misteksten (de drie acclamaties uit het Kyrie) bevat het eerste deel - Concert in Form einer teutschen Begräbnis-Messe – vooral Bijbelfragmenten en koraalfrasen. Deze Bijbelfragmenten en citaten uit protestantse kerkliederen waren gegraveerd in het deksel en de zijwanden van de koperen sarcofaag van prins Heinrich.

Bach
Naast werk van Schütz zal er muziek van J.S. Bach worden uitgevoerd.
Het motet “Komm, Jesu, komm” van Bach, gecomponeerd voor twee vierstemmige koren, zal ongetwijfeld gecomponeerd zijn voor een begrafenis of herdenkingsdienst. De tekst van het motet is gebaseerd op op twee coupletten (van in totaal elf) van een liedtekst, gedicht door Paul Thymig ter gelegenheid van het overlijden van de toenmalige rector van de Thomasschule in Leipzig. Dat Bach deze tekst ook naar aanleiding van een overlijden gebruikt heeft is niet ondenkbaar.

Het concert op zaterdagavond 1 november in de Nieuwe kerk in Huizen (Brede Englaan 28) begint om 20.00 uur. De uitvoerenden zijn kamerkoor Vocaliber en solisten o.l.v. Richard Vos, Frank Linschoten - cello. De toegang is vrij. Aan de uitgang wordt een bijdrage naar draagkracht gevraagd.

Adres:
Brede Englaan 28
Postcode:
1272 GS
Plaats:
Huizen (Boek overnachting in Huizen)
Dagje uit in Huizen | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Klassiek


Entreeprijs:
Gratis


Internetadres:
http://www.vocaliber.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Kamerkoor Vocaliber olv Richard Vos.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2014-10-15 10:50:43

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar