Christelijke Muziek & Concertagenda

Dupré in Bavo: Vêpres du commun des fêtes de la Sainte Vierge Haarlem, Noord-Holland


Naam:
Dupré in Bavo: Vêpres du commun des fêtes de la Sainte Vierge
Datum:
27 juli 2014

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19:00u - 19:45u
Omschrijving:

Op zondag 27 juli wordt om 19:00 uur in de Grote of St.Bavokerk de Vêpres du commun des fêtes de la Sainte Vierge uitgevoerd door de Vrouwenschola onder leiding van Anton Pauw en Christiaan de Vries (orgel).

Marcel Dupré (1886 - 1971) was een Frans componist en organist die veel voor orgel geschreven heeft. Op 12-jarige leeftijd heeft hij al een aanstelling als organist in Rouen. Vanaf de jaren twintig krijgt Dupré bekendheid als concertorganist. Hij geeft recitals met orgelwerken van Bach en maakt concertreizen naar Engeland en Amerika. Zijn naam als orgelimprovisator wordt gevestigd als hij tijdens één van zijn New Yorkse concerten een complete symphonie (zijn latere Symphonie-Passion) improviseert. In 1926 wordt Dupré uitgenodigd om aan het Parijse conservatorium orgelles te komen geven. Deze aanstelling houdt hij tot 1954. Een bekende leerling van hem is Olivier Messiaen. Veel van zijn composities zijn voortgekomen uit improvisaties, waarin hij een meester was.
Een bijzonder orgelwerk van Dupré staat muzikaal en liturgisch centraal: Versets pour les Vêpres du Commun des Fêtes de la Sainte Vierge. Het werk bestaat uit korte stukken die Dupré al improviserend bedacht tijdens een vesper op het feest Maria Hemelvaart in 1919 in de Notre-Dame van Parijs, waar hij de organist Louis Vierne verving. Ze zijn bedoeld als vervanging van gezongen Gregoriaanse antifonen en verzen en klinken in afwisseling van het koor. Ook bij de uitvoering in de Bavo zal is een vrouwenschola aanwezig die de overige vesperonderdelen zal zingen.
Christiaan de Vries (1980) is de organist in deze aflevering van de zomeravondmuziek. Christiaan is 2008 de organist van de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam. Hij studeerde aan het Noord Nederlands Conservatorium in Groningen en de vaste bespeler van het monumentale Bätz / Witte-orgel.

Zondag 27 juli, 19:00 uur Grote of St. Bavokerk, Vêpres du commun des fêtes de la Sainte Vierge door Christiaan de Vries (orgel) en de Vrouwenschola o.l.v. Anton Pauw. Toegang vrij (vrijwillige bijdrage).

Adres:
Grote of St.Bavokerk Haarlem
Postcode:
2011HL
Plaats:
Haarlem (Boek overnachting in Haarlem)
Dagje uit in Haarlem | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Anders (meer concerten)
Uitvoering:
Koor en Orgel
Doelgroep:
Volwassenen
Anders:
Zomeravondmuziek

Uitvoerenden:
Vrouwenschola onder leiding van Anton Pauw en Christiaan de Vries (orgel)

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt

Internetadres:
http://www.bavo.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Zomeravondmuziek in de Bavo.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2014-06-30 22:57:34

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.