Christelijke Muziek & Concertagenda

Een Venetiaanse Vesper in Westerkerkmuziek Veenendaal, Utrecht


Naam:
Een Venetiaanse Vesper in Westerkerkmuziek
Datum:
28 juni 2014

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16:00u - 17:15u
Omschrijving:

Op 28 juni a.s. om 16.00 uur wordt in de Westerkerk, Goudvink 2 te Veenendaal, een concert gegeven door een Veenendaals projectkoor o.l.v. Kees Jan de Koning met medewerking van een instrumentaal ensemble. Zij voeren werken uit die Claudio Monteverdi schreef voor de San Marco in Venetië, bestaande uit een aantal feestelijke psalmen, een Magnificat en het 7-stemmige Gloria. In 1613 werd Monteverdi met algemene stemmen gekozen en aangesteld als maestro di cappella aan de San Marco in Venetië. Hij kreeg feitelijk de muzikale leiding van de stad. Zijn taak was het verschaffen van de geestelijke muziek bij het kerkelijk jaar en bij staatsbanketten. De neerslag van 30 jaar componeren in de San Marco is onder anderen de Selva morale e spirituale (1640) met als belangrijk stijlkenmerk de ‘secondo prattica’. In deze stijl is het woord de meester over de muziek, m.a.w. de inhoud van de tekst bepaalt de muzikale inhoud; de betekenis van de woorden wordt muzikaal uitgebeeld. Monteverdi laat vaak zeer virtuoze solozang buitelen boven een puntige instrumentale begeleiding, zoals in het magistrale zevenstemmige Gloria, maar maakt ook graag gebruik van imponerende blokken koorklank, zoals in het achtstemmige ‘Dixit dominus’.

Adres:
Westerkerk, Goudvink 2
Postcode:
3906 AL
Plaats:
Veenendaal (Boek overnachting in Veenendaal)
Dagje uit in Veenendaal | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Kees Jan de Koning, zangdocent aan het Koninklijk Conservatorium, zanger in het vermaarde Nederlands Kamerkoor en het internationaal bekende Quink Vocaal Ensemble verleende medewerking aan diverse cd-opnamen. De laatste jaren is hij ook actief als projectdirigent en vocale koorcoach en in die hoedanigheid leidt hij het Veenendaals projectkoor. Dit koor bestaat uit een geselecteerde groep van 25 enthousiaste zangers, waaronder enkele professionals, voor een deel afkomstig uit Veenendaal. Deze groep is speciaal voor dit concert bijeengekomen en heeft in een zestal repetities dit project vormgegeven. De instrumentale begeleiding is in handen van een gespecialiseerde groep beroepsmusici. De toegang is gratis. Wel wordt er aan het einde van het concert een collecte gehouden. Meer informatie over het programma is te vinden op www.westerkerkmuziekveenendaal.nl.

Entreeprijs:
Gratis


Internetadres:
http://www.westerkerkmuziekveenendaal.nl
Email adres:
info apenstaartje westerkerkmuziekveenendaal.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Westerkerkmuziek Veenendaal.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2014-06-20 23:20:42

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar