Christelijke Muziek & Concertagenda

Iona-viering: een kloosterervaring in de Bavo Haarlem, Noord-Holland


Naam:
Iona-viering: een kloosterervaring in de Bavo
Datum:
3 augustus 2014

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19:00u - 19:45u
Omschrijving:

Op zondag 3 augustus om 19:00 uur vindt er in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem een Iona-viering plaats. Gedurende drie kwartier kunnen de bezoekers een bijzondere vorm van kloostermuziek en gebed ervaren, die haar wortels heeft in het Keltische kloostereiland Iona.

Het Keltische kloostereiland Iona, waar de oecumenische gemeenschap Iona haar wortels heeft, trekt elk jaar vele honderden bezoekers. Velen raken onder bekoring van de rust, de stilte en de ingetogenheid van het leven en bidden van monniken en nonnen. Hun oecumenische kloosterleven beleeft een opmars en hiermee vormt zich een nieuw muzikaal repertoire. Ook in Nederland trekken de Iona-vieringen, net als de eveneens populaire Taizévieringen, veel bezoekers, vanwege hun meditatieve en ingetogen stijl. Ze scheppen een oase waarin mensen tot zichzelf kunnen komen en in contact komen met hun spirituele bron.

De muziek van Iona is uniek vanwege de invloed van de Keltische melodieën. Naarmate de kloostergemeenschap groeide en wereldwijd aanhang kreeg, kwamen daar bovendien vele buitenland-se stijlen bij. Opvallend is bijvoorbeeld het Afrikaanse ritme in sommige liederen, die de muziek onderscheid van wat gebruikelijk is in de kerken en kloosters van West-Europa. Deze samensmelting van muzikale stijlen vormt het hart van het werk van de Iona-gemeenschap, die daarin ook haar werk onder de armen en kanslozen in de samenleving door laat klinken en de roep om recht-vaardigheid. In de gebeden klinkt daarnaast duidelijk de christelijke eeuwenoude monastieke traditie door.

Deze Iona-viering in de Grote of St. Bavokerk is onderdeel van de serie zomeravondmuziek, die elk jaar wordt georganiseerd. Muzikanten en koren uit binnen- en buitenland laten het publiek kennis maken met de volle breedte van de religieuze muziek en spiritualiteit. Het is dit jaar voor het eerst dat er ook een Iona-viering plaats vindt.

Om 17:30 kunnen geïnteresseerden zich aansluiten bij het ad hoc koor. Ze krijgen de unieke mogelijkheid om speciaal voor deze viering onder leiding van stads- en kerkorganist Anton Pauw enkele liederen in te studeren en tijdens de viering in de Grote of St. Bavokerk uit te voeren. Geïnteresseerden voor het koor kunnen e-mailen naar antonpauw@hetnet.nl als ze van tevoren de muziek willen bekijken en bestuderen.

Zondag 3 augustus 19:00 uur Grote of St. Bavokerk, Iona-viering m.m.v.ad hoc koor. Toegang: gratis (vrijwillige bijdrage)

Adres:
Grote of St. Bavokerk
Postcode:
2011 RD
Plaats:
Haarlem (Boek overnachting in Haarlem)
Dagje uit in Haarlem | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Anders (meer concerten)
Uitvoering:
Anders
Doelgroep:
Alle leeftijden
Anders:
Ionaviering


Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
Invalidentoilet:
Ja

Internetadres:
http://www.bavo.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Zomeravondmuziek Grote of St. Bavokerk.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2014-06-16 21:42:41

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.