Christelijke Muziek & Concertagenda

Muziek voor Trinitatis: werken van Schütz tot Bach Haarlem, Noord-Holland


Naam:
Muziek voor Trinitatis: werken van Schütz tot Bach
Datum:
15 juni 2014

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19:00u - 19:45u
Omschrijving:

Op zondag 15 juni wordt om 19:00 uur in de Grote of St.Bavokerk door het Ensemble Quadrivium onder leiding van Guido Groenland (tenor) muzikaal invulling gegeven aan het thema van deze zondag Trinitatis. Zondag Trinitatis draait om de drie-eenheid (Vader-Zoon-Heilige Geest). In de uitgevoerde muziek met werken van Schütz tot Bach zal dat thema terugkomen, zowel in tekst als in de toon. Bij-zonder is dat ook het koororgel van de Grote of St. Bavokerk een rol heeft in deze muziekuitvoering. Dit kleine orgel is daar ruim 100 jaar aanwezig. Het orgel is oorspronkelijk van Zuid-Nederlandse herkomst en dateert uit de 17e eeuw. De restauratie van het koororgel is indertijd tot stand gekomen met steun van de ‘Vrienden van de Grote Kerk’.

Ensemble Quadrivium legt zich toe op de uitvoering van muziek uit de Renaissance en Barok. Uitgaande van vier zangers (Tanja Obalski, sopraan; Lester Lardenoye altus; Guido Groenland tenor & muzikale leiding en Coert van den Berg bas) wordt de groep naar gelang de eisen van het repertoire uitgebreid met instrumentalisten. Het ensemble werkt met bezettingen en instrumentarium zoals gebruikelijk waren in de tijd waaruit de muziek afkomstig is. Iin de programmering is veel aandacht voor de context waarin de muziek oorspronkelijk werd uitgevoerd door deze in een gelijksoortig repertoire uit te voeren. Die opzet wordt ook voor deze uitvoering gehanteerd. Hun muzikale stijl past goed voor deze zondag: niet één stem is dominant, maar de verschillende stemmen vormen zich tot een samenspel. Quadrivium verzorgde jarenlang maandelijkse KantateVespers in Breda en Utrecht, waarin de muziek van J.S. Bach werd gecombineerd met andere werken uit renaissance en barok.

De tenor Guido Groenland begon zijn zingend bestaan als jongenssopraan in het Sacramentskoor te Breda. Hij studeerde solozang en opera aan de conservatoria van Den Haag en Maastricht. Daarnaast legde hij zich toe op muziek van middeleeuwen en renaissance. Solistisch was Guido te horen in on-der meer de Hohe Messe, de Johannes Passion en vele cantates van Bach, het Requiem van Mozart en de Mariavespers van Monteverdi. Als ensemblezanger werkt Guido met Cappella Amsterdam (Daniel Reuss), het Amsterdam Baroque Choir (Ton Koopman) en De Nederlandse Bachvereniging (Jos van Veldhoven).

Zondag 15 juni 19:00 uur, Grote of St. Bavokerk: Muziek voor Trinitatis: werken van Schütz to Bach uitgevoerd door het Ensemble Quadrivium onder leiding van Guido Groenland en bespeling koororgel. Toegang vrij (vrijwillige bijdrage).

Adres:
Grote Kerk Haarlem
Postcode:
2011HL
Plaats:
Haarlem (Boek overnachting in Haarlem)
Dagje uit in Haarlem | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Ensemble
Doelgroep:
Volwassenen
Anders:
Zomeravondmuziek

Uitvoerenden:
Ensemble Quadrivium onder leiding van Guido Groenland

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
Invalidentoilet:
Ja
Lift:
Nee

Internetadres:
http://www.bavo.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Zomeravondmuziek Grote of St. Bavokerk.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2014-06-07 13:59:28

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar