Christelijke Muziek & Concertagenda

Zomeravondmuziek voor zondag Exaudi Haarlem, Noord-Holland


Naam:
Zomeravondmuziek voor zondag Exaudi
Datum:
1 juni 2014

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19:00u - 20:00u
Omschrijving:

In de Grote Kerk wordt op de zondag na Hemelvaart (zondag Exaudi) door het Exaudi Ensemble (what’s in a name?) onder meer cantate 44 van J.S. Bach uitgevoerd. Deze cantate is specifiek voor deze zondag geschreven (Sie werden euch in den Bann tun, BWV 44). In de cantate is opmerkelijk genoeg weinig te merken van het feit dat het tussen twee feesten (Hemelvaart en Pinksteren) geplaatst is: de sfeer is nogal tobberig. Misschien heeft Bach wel mede het gevoel van de achterblijvende leerlingen willen toonzetten.

Het centrale thema van de cantate is de moeilijke weg van de gelovige, voordat zij of hij in de hemel terecht komt. In de uitvoering is een grote rol voor de fagot. Een instrument met een wat stroeve klank. Misschien een reden voor Bach om juist nu dit instrument in te zetten. De cantate begint, ongebruikelijk, met een duet voor tenor en bas met begeleiding van hobo's zonder strijkers. Zij zingen de tekst waar de cantate zijn titel aan ontleent, een vers uit Johannes 16, gevolgd door een koor dat met halsbrekende modulaties het onheil dat de gelovigen te wachten staat, uitbeeldt. Ook in de aria's die volgen neemt de hobo een prominente plaats in.

De eerste aria, voor de altsolist, heeft een duidelijk smachtende stemming (met prachtige lijnen voor de hobo!), waarin het moeilijke van dit leven wordt vergeleken met Christus’ leven en lijden en de gelovige moet dit als leerling navolgen. Na een moeizaam en kaal koraal, gevolgd door een even sober recitatief, volgt een prachtige sopraanaria waarin de zon voorzichtig doorbreekt. Een ernstig slotkoraal zorgt er echter voor dat we niet al te vrolijk worden… daarvoor moeten we toch echt wachten op Pinksteren!

Hiermee is deze cantate misschien wel typerend voor Bach en zijn tijd: de geloofsopvatting en het bijbehorende wereldbeeld was bepaald niet optimistisch. De geloofsbeleving was sterk op de individuele worsteling gericht. De weersverwachting voor het Hemelvaartsweekend is op dit moment goed, zodat de toehoorders na het verlaten van de Grote Kerk nog heerlijk kunnen onttobben op de Grote Markt!

Deze avond is de eerste van drie, gewijd aan drie achtereenvolgende kerkelijke feesten: Hemelvaartsdag (in dit geval de zondag erna), Pinksterzondag en de zondag van de Drieëenheid. Toegang steeds gratis, collecte na afloop.

Zondag 1 juni, 19:00 uur Grote Kerk: Muziek voor zondag Exaudi door het Exaudi Ensemble o.l.v. Anton Pauw. Toegang vrij (met collecte).

Adres:
Grote of St. Bavokerk
Postcode:
2011RD
Plaats:
Haarlem (Boek overnachting in Haarlem)
Dagje uit in Haarlem | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Ensemble
Doelgroep:
Volwassenen
Anders:
Vesper

Uitvoerenden:
De uitvoerenden voor a.s. zondag zijn:
Nanny Schuller, sopraan
Marjolein Aartsen, alt
Jan-Willem van der Weij, tenor
Pieter Stam, bas
Helen Tilmans, hobo
Berend van Halsema, hobo
Dymphna van Dooremaal, fagot
Suus Bijleveld, viool
Cilia Admiraal, viool
Loeki Poncin, altvool
Janneke Witvliet, cello
Oude Bavo Cantorij o.l.v. Anton Pauw
Henny Heikens, orgel

Entreeprijs:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
Invalidentoilet:
Ja

Internetadres:
http://www.bavo.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Exaudi Ensemble.
Telefoon:
0235329563

Kaarten:
Geen

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2014-05-27 16:05:01

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar